Data publikacji: 2018-05-14
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: W Garwolinie przygotują największy w Polsce tort bezowy
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
To już tradycja, że podczas Festiwalu Tradycji i Kultury Garwolina pobijany jest kulinarny Rekord Polski. Po sukcesie związanym z przygotowaniem największego pasztecika i największego pieroga, w tym roku pora na największy tort bezowy.
Bicie Rekordu Polski odbędzie się w ramach V. Festiwalu Tradycji i Kultury Garwolina, który już na stałe wpisał się w kalendarium imprez w Garwolinie. Festiwal ma na celu pielęgnowanie tradycji i pokazanie dużej różnorodności lokalnego dziedzictwa kulturowego.
Tegoroczna edycja imprezy odbędzie się w niedzielę 20 maja, tradycyjnie na ulicy Senatorskiej. Początek przewidziano na godzinę 15:00.
Aby rekord został oficjalnie uznany przez Biuro Rekordów tort bezowy musi ważyć między 150, a 200 kilogramów. Do jego przygotowania należy użyć między innymi białek jaj kurzych i cukru oraz masy kremowej lub owoców. W procesie pieczenia rekordowego tortu może uczestniczyć dowolna liczba osób.
Szef Kuchni Restauracji Sulbin – Marek Rybacki informuje, że rekordowa beza będzie w formie tortu z owocami o średnicy 2 metrów. Tort będzie rósł warstwowo w górę, a jego docelowa waga ma wynosić około 150 kg.
Wszystkie osoby, które 20 maja zgromadzą się na ul. Senatorskiej będą mogły uczestniczyć w darmowej degustacji rekordowego tortu bezowego.
Więcej informacji: https://biurorekordow.pl/event/v-festiwal-tradycji-i-kultury-garwolina/
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie