Kawa Napoje

Poranna kawa to dla dużo z nas skuteczny rób na wzmocnienie

Poranna kawa to dla dużo z nas skuteczny rób na wzmocnienie
„Mała czarna” dla zdolnych Do 2004 roku uznawana przez Światową Agencję Antydopingową jako sposób zakazany, teraz jest powszechnie stosowana przez wyczynowców. Kofeina, bo o niej

„Mała czarna” dla zdolnych

Do 2004 roku uznawana przez Światową Agencję Antydopingową jako sposób zakazany, teraz jest powszechnie stosowana przez wyczynowców. Kofeina, bo o niej mowa, jest uważana jako drink z najlepszych naturalnych specyfików pobudzających. Lub „mała czarna” równie szybko kiedy na profesjonalistów przychodzi na układy sportowców-amatorów?

Poranna filiżanka kawy to dla dużo z nas dobry środek na wzmocnienie oraz zwiększenie koncentracji. Blokując receptory adenozyny, odpowiedzialne za uczucie senności i zmęczenia, stymuluje organizm do pracy energii. Jak wynika z najnowocześniejszych badań, wadzie te, obok pozytywnego nacisku na produkcję intelektualną, znajdują zastosowanie ponadto w sukcesie prac fizycznej. Zwiększenie przepływu krwi do mięśni i serca ma znaczenie zwłaszcza w sukcesie wysiłku wytrzymałościowego. W jaki styl kofeina przychodzi na kondycja swego układu?

Naturalny doping
W sukcesie osób uprawiających sport regularnie, istotną rolą w odpowiednim funkcjonowaniu gospodarki energetycznej systemu jest silne odbudowanie pomiędzy treningami zasobów glikogenu. Kofeina duzi w niniejszej rzeczy podwójną funkcję.

Powodując wzrost stężenia wolnych kwasów tłuszczowych, przychodzi na oszczędzanie glikogenu zamkniętego w mięśniach. Przyjmowana bezpośrednio przed przystąpieniem prac, zwiększa i poziom glukozy, z której jest on syntezowany. – Kofeina dostarczana
w sytuacje kawy wchłaniana jest bardzo szybko. W sukcesie długotrwałej aktywności odczuwalne efekty uzyskamy, pijąc kawę ok. 15-20 minut przed treningiem. Przy mniejszym wysiłku etap ten ulega wydłużeniu do 45 minut – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti. – Powinniśmy zawsze pamiętać, że kupując dawkę kofeiny należy zadbać o stałe i prawidłowe nawadnianie organizmu niwelujące skutki moczopędnego działania napoju – dodaje.

Skok adrenaliny na żądanie
Przyjęcie dawki ok. 5 mg kofeiny na kilogram wagi ciała powoduje rozszerzanie naczyń krwionośnych i zwiększenie stężenia adrenaliny we natury. Jest to ważne stanowisko w sukcesie prac wymagających wysokiej sile oraz siły organizmu, takich jak maraton lub wyścig rowerowy. Kofeina, oddziałując na system nerwowy, zwiększa również wydolność organizmu i motywację do dalszego wysiłku. W efekcie poprawia refleks i wyostrza koncentrację.

A to już wiesz?  WYĹťSZA KULTURA SMAKU

Decydując się na włączenie kawy do diety przy jednoczesnej aktywności fizycznej, powinniśmy wziąć pod uwagę ogólny stan zdrowia. Dla organizmów osób borykających się z nadciśnieniem, połączenie kofeiny i ciężkiego wysiłku może wynosić za wielkie obciążenie.

Zakwasom mówimy stanowcze „nie!”
Zespół opóźnionego bólu mięśniowego, zwany popularnie „zakwasami” to samo z najprawdziwszych utrapień, z którym zmierzyć się muszą początkujący amatorzy sportu. To akurat nieprzyjemna bolesność, tłumaczona powstaniem mikrourazów w strukturze włókien jest podstawowym powodem, dla którego porzucamy treningi już po paru dniach. Jak twierdzą badacze z amerykańskiego University of Georgia, kofeina pomaga zaradzić jeszcze tego gatunku problemom. Odczuwalna bolesność mięśni u kobiet, którym przed intensywnym wysiłkiem zaaplikowano tabletki z kofeiną, stanowiła o 46% prostsza niż w sukcesie grupy kontrolnej. Efekt oddaje się blokowaniem adenozyny, odpowiedzialnej za aktywowanie receptorów bólu w odpowiedzi na mikrouszkodzenia. Aby otrzymać taki rezultat, wystarczy zażyć dawkę kofeiny zawartą w dwóch filiżankach espresso.

Aktywność + dieta = sukces
Mała czarna to oraz jeden z najtańszych naturalnych składników wspomagających odchudzanie. – Osobom zakładającym swą wiosenną walkę z kilogramami, obok regularnej aktywności fizycznej, polecane jest picie espresso. Pomaga ona odczytywanie i zmniejsza ochotę na sięgnięcie po słodkie przekąski – tłumaczy Joanna Sobyra z Segafredo Zanetti. – Wartość kaloryczna klasycznego espresso jest zła
– ok. 2 kcal na 100 ml, a zamknięta w nim kofeina wspomaga proces termogenezy. Właśnie dzięki tym częściom kawy, pijący ją po posiłkach Włosi są susi i trzyma energii – dodaje. Powinniśmy jednak mieć, żeby nie zawyżać kaloryczności napoju poprzez dodawanie tłustego mleka czy słodkich dodatków, takich jak syropy smakowe, bita śmietana czy czekolada.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy