Data publikacji: 2018-07-11
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Zupy w klimacie orientu
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Zupa to świetna propozycja obiadu w letnie dni. To lekki, a zarazem pożywny posiłek, który można szybko i łatwo przygotować. Tradycyjne dla polskiej kuchni zupy mogły się już niektórym z nas znudzić, dlatego warto pobudzić kubki smakowe i przyrządzić zupę w klimacie orientu.

Zupa to świetna propozycja obiadu w letnie dni. To lekki, a zarazem pożywny posiłek, który można szybko i łatwo przygotować. Tradycyjne dla polskiej kuchni zupy mogły się już niektórym z nas znudzić, dlatego warto pobudzić kubki smakowe i przyrządzić wyjątkową zupę w klimacie orientu.
Podbijająca od niedawna serca Polaków ciecierzyca, sprawdzi się nie tylko jako dodatek do sałatek lub w postaci hummusu, ale także jako baza do przygotowania orientalnych zup. Eksperci marki Jasmeen proponują dwa przepisy na tego rodzaju dania.
Zupa krem z ciecierzycy
Składniki:
1 puszka ugotowanej ciecierzycy marki Jasmeen
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
1 por
1 cebula
1 ziemniak
500 ml wywaru z jarzyn lub rosołu
150 ml mleka
50 ml śmietanki kremówki 30%
Grzanki lub sezam
Przygotowanie:
W garnku na maśle i oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojonego pora i mieszaj co chwilę, smaż przez ok. 2 minuty. Następnie wrzuć obranego i pokrojonego ziemniaka i smaż jeszcze przez około minutę. Wlej całą puszkę z ciecierzycą (włącznie z zalewą) i zagotuj. Dopraw według uznania, przykryj i gotuj jeszcze przez 15 minut (do miękkości warzyw). Na koniec dokładnie zblenduj wszystko na gładki krem i stopniowo dodawaj mleko i kremówkę cały czas mieszając. Przed podaniem posyp zrumienionym na patelni sezamem lub grzankami.
Orientalny kalafior
1 szklanka suchej ciecierzycy (lub dwie puszki ugotowanej cieciorki Jasmeen)
3 łyżki oliwy
1 cebula
½ łyżeczki imbiru w proszku
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka garam masala
2 litry rosołu (warzywny lub drobiowy)
3 ziemniaki
½ kalafiora
2 puszki pomidorów krojonych
sok z połowy limonki
sól, pieprz
natka pietruszki
opcjonalnie 1 papryczka chilli
Drobno pokrój cebulę i w garnku lekko ją przesmaż na oliwie, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ciecierzycę z puszki (bez zalewy) i powoli wlewaj rosół. Wszystko zagotuj. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, następnie wrzuć do garnka. Kalafiora umyj i podziel na różyczki, dodaj do zupy. Gotuj do miękkości ziemniaków. Wtedy dodaj pomidory i gotuj kolejne 7-10 minut. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Aby nadać ostry smak dodaj papryczkę chili. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Smacznego !
Więcej informacji o marce Jasmeen można znaleźć na stronie www.levant.pl
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie