LIFESTYLE Żywienie

Wiosna na talerzu

Wiosna na talerzu
Wiosenne

Data publikacji: 2019-03-01
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Wiosna na talerzu
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Wiosenne smaki

Wiosna na talerzu LIFESTYLE, Żywienie - Wiosenne smaki

Wraz z nadejściem wiosny, warto zmienić swój jadłospis i wprowadzić lżejsze potrawy do codziennego menu. Sięgnijmy więc po nowalijki, zielone i chrupiące warzywa, które już za moment będą ochoczo rozpychać się na okolicznych bazarach. Jak przygotować smakowite potrawy z ich wykorzystaniem? Przedstawiamy kilka pomysłów.

Lekko i kolorowo

Wczesna wiosna to czas, kiedy czujemy się senni, zmęczeni i apatyczni. W tym okresie, jak nigdy przedtem nasz organizm potrzebuje solidnego zastrzyku energii, a my pragniemy na naszym stole świeżości i koloru. Chrupiąca sałata, pierwsze szparagi, zielone ogórki, pachnący koper – to nimi już wkrótce będziemy się delektować. Bo jeśli wiosna, to przecież musi być lekko, kolorowo i przede wszystkim zdrowo. W taką konwencję doskonale wpisują się np. wiosenne tosty lub sałatka a’la Nicejska. To świetna propozycja zarówno na przekąskę, jak i lekką kolację. Poniżej przedstawiamy przepisy, jak je przygotować.

Sałatka a’la Nicejska

Składniki:

1 opakowanie kiełbasy krakowskiej light firmy Konspol
2 świeże ogórki
kilka rzodkiewek
4 jajka
40 g żółtego sera w kawałku
pęk świeżego kopru
sól i grubo zmielony pieprz
60 ml oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku

W pierwszej kolejności szykujemy dressing. Do miseczki dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny, ocet winny, musztardę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, tak by powstała gładka i jednorodna emulsja. Następnie kiełbasę krakowską light firmy Konspol, ogórek, ser żółty oraz rzodkiewkę kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, a później kroimy w kostkę. Połówkę jednego jajka zostawiamy w całości i układamy na koniec na sałatce. Koper drobno siekamy i następnie dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy przygotowanym wcześniej dressingiem.

A to już wiesz?  Nadciągają posiłki! Mały Głód i jego Ekipa rzucają wyzwanie Danio

Wiosenne tosty

Składniki

4 kromki pieczywa tostowego
kilka plasterków polędwicy królewskiej light w plastrach firmy Konspol
kilka liści świeżej sałaty
1 pomidor
1 cebula
kilka plasterków sera cheddar

Przygotowanie

W pierwszej kolejności chleb kroimy w trójkąty i wkładamy do tostera aż się zarumienią. Po wyjęciu na jednej kromce układamy sałatę, plaster pomidora, ser cheddar oraz polędwicę królewską light w plastrach firmy Konspol. Cebulę kroimy w piórka i układamy na szynce. Całość doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Kanapkę przykrywamy drugą kromką. Opcjonalnie możemy podawać z sosem czosnkowym. 

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Wiosna na talerzu LIFESTYLE, Żywienie - Wiosenne smaki
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy