Data publikacji: 2019-05-10
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Wiosenne kolory na talerzu? Sałatkowe szaleństwo czas zacząć!
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Maj to z pewnością piękny czas zwłaszcza, jeśli chodzi o barwy na talerzu. To także dobry moment, aby zastanowić się nad drobnymi zmianami żywieniowymi – czy to oznacza potrzebę rozstania się z ulubionymi smakami? Nie, ale postawcie na sałatki!
Za co kochamy wiosnę? Za piękną pogodę, spotkania z przyjaciółmi przy grillu oraz pyszne kolorowe warzywa i owoce. Tak, maj to z pewnością piękny czas zwłaszcza, jeśli chodzi o barwy na talerzu. To także dobry moment, aby zastanowić się nad drobnymi zmianami żywieniowymi – czy to oznacza potrzebę rozstania się z ulubionymi smakami? Nie, ale postawcie na sałatki!
Mogą być one zarówno zdrowym śniadaniem, pożywnym obiadem, jak i lekką kolacją. Są niezwykle sycące, ale i uniwersalne – dzięki wykorzystaniu kolorowych warzyw będą prezentować się pięknie, pasują niemal na każdą okazję, a co najważniejsze, możecie dodać do nich niemal wszystkie produkty! Uwielbiacie wszelkiego rodzaju mięsa i sery? W takim razie koniecznie sprawdźcie nasze kulinarne pomysły.
1. Sałatka z jajkiem w koszulce (czas przygotowania: 30 min)
Składniki główne:
Boczek (np. z beczki JBB Bałdyga)
Mix sałat ze szpinakiem
Pomidorki koktajlowe
Ogórek
2 jajka
Twardy ser typu Grana Padano
Szczypiorek
Sól i pieprz
Składniki na dressing:
9 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Boczek kroimy w mniejsze kawałki, smażymy na suchej patelni do czasu wytopienia się tłuszczu. Mix sałat wykładamy na talerz, dokładamy pozostałe pokrojone warzywa. Składniki dressingu energicznie mieszamy w słoiczku. Polewamy sałatkę. Następnie w garnku zagotowujemy wodę. Kawałek folii spożywczej smarujemy masłem, wbijamy jajko i zawijamy. Przygotowane paczuszki z jajkami wrzucamy na wrzątek i gotujemy na małym ogniu przez 4 minuty. Ugotowane jajka przekładamy na sałatkę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość posypujemy boczkiem, szczypiorkiem i serem Grana Padano.
2. Sałatka z grillowanym oscypkiem i kiełbasą (czas przygotowania: 15 min)
Składniki:
Kiełbasa (np. grillowa wędzona od JBB Bałdyga)
Mieszanka sałat
Roszponka
Oscypek
Uprażony słonecznik
Składniki na sos:
2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
2 łyżki musztardy
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą. Kiełbasę kroimy w grubsze plastry i grillujemy razem z oscypkiem. Do miski wrzucamy mix sałat, roszponkę, kiełbasę i pokrojonego, zgrillowanego oscypka. Całość polewamy sosem i posypujemy uprażonym słonecznikiem.
3. Sałatka z kabanosem (czas przygotowania: 15 min)
Składniki:
Kabanosy (np. bankietowe od JBB Bałdyga)
Roszponka
Ser camembert
Suszone pomidory
Czarne oliwki
Zalewa z suszonych pomidorów
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kabanosy, oliwki, suszone pomidory i ser camembert kroimy na mniejsze kawałki. Roszponkę myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski dodajemy pokrojone składniki. Zalewę z suszonych pomidorów doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem skrapiamy sałatkę i delikatnie mieszamy.
Brzmi dobrze? Smacznego!
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie