Data publikacji: 2020-03-25
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Wielkanoc na Lubelszczyźnie
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Wielkanoc. Święto to łączy w sobie ogromne bogactwo tradycji, również tych kulinarnych. Wielkanocny stół kojarzy się przede wszystkim z obfitością i różnorodnością. Nie może zabraknąć na nim rozmaitych wędlin, jajek no i oczywiście żurku lub białego barszczu.
Wielkanoc. Święto to łączy w sobie ogromne bogactwo tradycji, również tych kulinarnych. Wielkanocny stół kojarzy się przede wszystkim z obfitością i różnorodnością. Nie może zabraknąć na nim rozmaitych wędlin, jajek no i oczywiście żurku lub białego barszczu. Dzisiaj Marcin Sikora, wieloletni szef kuchni i ambasador marki Winiarnia Zamojska zaprasza do odkrywania niepowtarzalnych smaków Lubelszczyzny, serwując nam pieczeń wieprzową z jajkiem oraz biały barszcz, który na Roztoczu tradycyjnie podaje się z pokruszonym, lokalnym twarogiem.
Świąteczna pieczeń wieprzowa z jajkiem
Potrzebny sprzęt: miski, blaszka do pieczenia keksówka , noże, łyżki, garnek
Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
0,60 kg łopatki wieprzowej mielonej
0,20 kg surowego boczku mielonego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 łyżeczka suszonego majeranku
½ łyżeczki mielonego kminku
½ łyżeczki mielonego cząbru
½ łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżka prażonej cebuli
1 szt. surowego jajka
100 ml zimnej wody
4 szt. gotowanych jajek
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
1) mieloną łopatkę razem z boczkiem wrzucamy do miski dodajemy surowe jajko, zimną wodę, suszone zioła, tarty czosnek i wyrabiamy jednolitą masę doprawiając do smaku solą i pierzem
2) gotowe mięso wykładamy na deskę. Formujemy prostokąt, na środku wzdłuż układamy gotowane jajka i formujemy pieczeń
3) gotową pieczeń przekładamy do blaszki keksówki, dekorujemy cebulką prażoną i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 150 stopni przez około 40 minut.
Pieczeń idealnie komponuje się z winem z owoców, np. Winiarnia Zamojska Wiśnia.
Wielkanocny barszcz biały
Potrzebny sprzęt: garnek , patelnia, łyżki, deska do krojenia, noże, rózga, miski, tarka, słoik
Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Składniki na zakwas pszenny :
6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
3 szt. liścia laurowego
4 szt. ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
Szczypta soli
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 łyżka kwasu z kiszonych ogórków (by zaszczepić bakterie można pominąć)
600 ml wody
Litrowy słoik
Sposób wykonania zakwasu:
1) Wszystkie składniki włożyć do słoika i zalać wodą
2) Przykryć gazą lub lniana ściereczką. Pozostawić na około 5 do 7 dni
Składniki na barszcz:
0,40 kg szynki wieprzowej surowej
0,50 kg kiełbasy białej parzonej
0,40 kg wędzonego boczku
0,40 kg wędzonej kiełbasy
2 łyżki tartego chrzanu
500 ml zakwasu pszennego
1 szt. marchewki
1 szt. pietruszki
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
½ łyżki majeranku
½ łyżki suszonego lubczyku
1 łyżka cebuli pokrojonej w kostkę
300 ml śmietany 18%
2, 5 litra wody
Sposób wykonania:
1) Szynkę wieprzową razem z marchewką i pietruszką zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu wywar przez około 60 minut
2) Gotowy wywar przecedzić a szynkę pokroić w kostkę
3) Boczek wędzony pokroić w kostkę, a kiełbasy w pół plastry
4) Boczek przesmażyć razem z cebulą następnie dodać kiełbasy, całość podsmażyć.
5) Podsmażone kiełbasy i szynkę dodajemy do wywaru i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy zakwas oraz zahartowaną śmietanę, doprawiamy do smaku
6) Na koniec dodajemy suszone zioła i chrzan z tartym czosnkiem
7) Barszcz biały podajemy z gotowanym jajkiem oraz pokruszonym, roztoczańskim twarogiem
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie