Święta

Tradycyjna wigilijna zupa śledziowa. Przepis Szefa Kuchni

Tradycyjna wigilijna zupa śledziowa. Przepis Szefa Kuchni
Informacja prasowa Wrocław, 19 grudnia 2018 r. Współczesna kuchnia oferuje wiele ułatwień i ulepszeń, dzięki którym skraca się czas przygotowywania nawet najbardziej skomplikowanych potraw. Są

Informacja prasowa
Wrocław, 19 grudnia 2018 r.

Współczesna kuchnia oferuje wiele ułatwień i ulepszeń, dzięki którym skraca się czas przygotowywania nawet najbardziej skomplikowanych potraw. Są jednak składniki, które potrzebują odrobiny czasu, by nabrać smaku znanego nam z dzieciństwa. Jednym z nich jest niewątpliwie śledź, który na czas Świąt Bożego Narodzenia z ulubionej przystawki zamienia się w ulubioną zupę. Choć wymaga moczenia przez noc, na dobre rzeczy warto trochę poczekać. Na Święta czekamy przecież cały rok!
Prezentujemy kartkę z przepiśnika Adriana Halusiaka – Szefa Kuchni restauracji „Spichlerz” w Zamku Topacz.

Tradycyjna zupa śledziowa
Składniki:
– 600 g śledzi ala matias
– Przegotowana woda do zalania śledzi
– Ok. 3 szklanki mleka
– 1 średnia cebula
– Sól
– Pieprz
– 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
– Sok z ok. połowy cytryny
– Szczypta cukru
– Ziemniaki
– Mleko do gotowania ziemniaków
– Ząbek czosnku

Przygotowanie:

– Śledzie zalewamy na noc wodą, aby pozbawić ich nadmiaru soli. Rano wodę odlewamy i zalewamy je mlekiem, pozostawiamy jeszcze na parę godzin.
– Cebulę kroimy w piórka. Śledzie kroimy w zgrabne kawałki i przekładamy do cebuli. Całość zalewamy mlekiem, w którym moczyły się śledzie i zaprawiamy śmietaną.
– Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny według uznania.
– Podczas gdy zupa się chłodzi, obieramy ziemniaki. Gotujemy je w mieszance wody i mleka w proporcjach 1:1, z dodatkiem czosnku w łupince i odrobiny soli.
– Ugotowane ziemniaki odcedzamy i ubijamy tłuczkiem. Podajemy z zupą śledziową.

Smacznego!
Więcej informacji znaleźć można na stronie www.zamektopacz.pl.
O Zamku Topacz
Zamek Topacz to jeden z niewielu historycznych obiektów zamkowych na Dolnym Śląsku, który został zaadaptowany na czterogwiazdkowy hotel z pełnym zapleczem konferencyjno-eventowym. Hotel posiada 64 eleganckie pokoje, 5 sal konferencyjnych i bankietowych oraz dwie restauracje. Otacza go 50- hektarowy teren, oferujący mnóstwo atrakcji rekreacyjnych i sportowych, na którym znajduje się także Muzeum Motoryzacji.

A to już wiesz?  Świąteczny bigos w nowej odsłonie

W marcu 2016 roku uruchomiony został najważniejszy element kompleksu hotelowego – Zamku Topacz, w znajduje się wykwintna restauracja, prowadzona przez doświadczonych szefów kuchni. Obiekt posiada nowocześnie urządzone pokoje spełniające najwyższe kryteria oraz salę konferencyjną z kominkiem i indywidualnym tarasem. W podziemiach zamku znajduje się także butikowe SPA i strefa Wellness, a także zewnętrze jacuzzi z kominkiem.

Zamek położony jest jedynie 20 minut od centrum Wrocławia i międzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta w miejscowości Ślęza.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy