Data publikacji: 2018-08-22
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Desery, a szczególnie wypieki pobudzają wiele zmysłów? Przekonaj się, jak krucha tarta z owocami i czekodżemem Łowicz kusi nie tylko smakiem, ale wyglądem i zapachem!
Desery mają to do siebie, że pobudzają wiele zmysłów. Najpierw zapach – kiedy wypieki jeszcze są w trakcie przygotowaniu, następnie wzrok, kiedy pojawiają się na stole. Wówczas możemy podziwiać kolory, kompozycje i zestawienie różnych składników. Aż wreszcie trafiają do zmysłu smaku, wtedy doskonale skomponowane słodkości sprawią, że odprężamy się – w milczeniu i zachwytach delektujemy się deserem.
Oryginalną tartę z ricottą, brzoskwinią oraz czekodżemem od Łowicza możemy kosztować wieloma zmysłami. Deser oprócz tego, że smakuje wybornie, to z pewnością będzie efektownym zwieńczeniem obiadu w gronie najbliższych.
Składniki:
100 g mąki pszennej
50 g mąki krupczatki
100 g masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany
1 słoiczek czekodżemu Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą
250 g ricotty
1 jajko
1 duża brzoskwinia
Wykonanie:
Obie mąki przesiej, po czym posiekaj je z masłem. Dodaj żółtko i śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ricottę zmiksuj z jajkiem. Brzoskwinię umyj, pozbądź się pestki i pokrój owoc w półplasterki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Na środek nałóż ricottę, a na nią czekodżem Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą, zostawiając wolny ok. 1 cm margines ciasta, który później zawiń do środka. Na części nadzienia ułóż plasterki brzoskwini. Przełóż tartę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem udekoruj listkami świeżej mięty.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie