LIFESTYLE Żywienie

Smaki wakacji, czyli najlepsze obiady na lato

Smaki wakacji, czyli najlepsze obiady na lato
W lecie warto przypomnieć sobie propozycje na lekkie i orzeźwiające obiady, które pozwolą nam dobrze funkcjonować w czasie upałów. Jaki posiłek przygotować, żeby nie rozgrzewać się jeszcze

Data publikacji: 2019-07-22
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Smaki wakacji, czyli najlepsze obiady na lato
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

W lecie warto przypomnieć sobie propozycje na lekkie i orzeźwiające obiady, które pozwolą nam dobrze funkcjonować w czasie upałów. Jaki posiłek przygotować, żeby nie rozgrzewać się jeszcze bardziej?

Smaki wakacji, czyli najlepsze obiady na lato LIFESTYLE, Żywienie - W lecie warto przypomnieć sobie propozycje na lekkie i orzeźwiające obiady, które pozwolą nam dobrze funkcjonować w czasie upałów. Jaki posiłek przygotować, żeby nie rozgrzewać się jeszcze bardziej?

Choć z pogodą bywa różnie, to na pewno niejeden ciepły wakacyjny dzień jeszcze przed nami – lato przecież dopiero się zaczęło. Warto więc przypomnieć sobie propozycje na lekkie i orzeźwiające obiady, które pozwolą nam dobrze funkcjonować w czasie upałów. Jaki posiłek przygotować, żeby nie rozgrzewać się jeszcze bardziej? Sprawdźcie nasze pomysły.

Chłodnik niejedno ma imię

Lekkie, pożywne i orzeźwiające zupy na zimno to świetny wybór na ciepły dzień! Nie bez powodu chłodniki są tak lubiane. Choć najpopularniejszy jest litewski: na bazie barszczu, z kefirem lub maślanką, chrupiącymi warzywami (ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem) i jajkiem, warto przetestować nowe smaki. W Internecie jest mnóstwo przepisów na chłodniki z przeróżnych warzyw, m.in. brokuła, kalafiora, cukinii czy pora, dlatego opiszemy tylko kilka tych mniej typowych.

Lekką i delikatną w smaku propozycją jest chłodnik bułgarski, inaczej nazywany taratorem. Robi się go na bazie kefiru i ogórków gruntowych z dodatkiem czosnku, mięty, koperku i orzechów włoskich. Fanom nietypowych smaków polecamy natomiast chłodnik rosyjski, czyli okroszkę. Do bazy z kwasu chlebowego, musztardy, śmietany i szczypiorku dodaje się ogórek, jajko i szynkę wędzoną. Smak jedyny w swoim rodzaju! 

Zupełnie inna propozycja pochodzi z drugiego końca Europy – dokładnie z Andaluzji. Gazpacho, bo o nim mowa, to pomidory zmiksowane z papryką, ogórkiem, czosnkiem i dymką. Żeby było mniej jednorodnie, część warzyw można zostawić w kawałkach. Niektórzy dodają także ostre papryczki, liście selera naciowego lub… arbuz! 

Śródziemnomorskie przysmaki

Lato to także doskonały moment, żeby nawet w domu poczuć się jak na wakacjach – a co może temu bardziej sprzyjać niż obiad, który przeniesie nas nad morze? Ryby i owoce morza nie tylko przypomną nam beztroskie chwile na urlopie, ale są zdrowe i dużo lżejsze niż np. czerwone mięso, więc po takim obiedzie będziemy czuć się mniej zmęczeni i senni. Spaghetti z owocami morza w sosie pomidorowym zabierze nas do słonecznych Włoch, paella z krewetkami – do gorącej Hiszpanii, a sałatka z ośmiornicą – na chorwackie wybrzeże. A jeśli mamy ochotę na kuchnię francuską?

A to już wiesz?  JAKIE PRZEKASKI BĘDĄ KRÓLOWAŁY NA MUNDIALU 2018?

– Bardzo polecam mule w sosie ze śmietany i białego wina – mówi Michel Moran, znany szef kuchni i ambasador marki Zwieger. – Świetne na lekki obiad będzie też ratatouille z bakłażanów, cukinii, cebuli, pomidorów i papryki. Piękne, kolorowe, pyszne!

Powszechnym nadmorskim przysmakiem są ryby – wędzone, grillowane, smażone. Mogą im towarzyszyć ziemniaki w różnej postaci (pieczone, talarki, frytki), sałatki i surówki. Jeśli chcemy, żeby posiłek był lżejszy i bardzo orzeźwiający, warto zrezygnować z ziemniaków, a postawić na sałatę z grillowaną rybą – do tego doskonale pasuje na przykład łosoś.

Swojskie smakołyki

Jeśli w domu mamy kulinarnych tradycjonalistów, w polskim menu też znajdziemy kilka propozycji na lato. Jedną z najbardziej popularnych jest jajko sadzone z młodymi ziemniakami i kefirem. W różnych wariacjach ziemniaki mogą być pieczone lub podsmażane, do tego świetnie sprawdzają się zasmażana młoda kapusta, kalafior lub fasolka szparagowa z bułką tartą. 

– Przy wysokich temperaturach warto przygotowywać jak najlżejsze dania – podpowiada Grzegorz Kozieł, ekspert marki Zwieger, produkującej między innymi patelnie, garnki i noże. – Jeśli więc chcemy ograniczyć użycie tłuszczu podczas smażenia jajek sadzonych lub podsmażania ziemniaków, warto sięgnąć po patelnię z dobrą powłoką nieprzywierającą – wtedy możemy użyć minimalnej ilości masła czy oleju, tylko dla smaku, lub nie używać go wcale. 

Dobrą sławą cieszą się również obiady na słodko: pierogi czy knedle z owocami, zapiekanka ryżowo-jabłkowa, a także ryż albo makaron z kefirem i truskawkami. 

Owoców i warzyw sezonowych mamy teraz duży wybór, warto więc skorzystać z nich przy okazji letniego gotowania. Z bobu można przygotować zupę krem, a także dodać go do sałatki z młodymi ziemniaczkami i boczkiem lub do kaszy ze szpinakiem oraz cukinią. Fasolka szparagowa, podobnie jak brokuł czy kalafior, świetnie sprawdzi się jako składnik leczo albo gulaszu warzywnego do ryżu lub kaszy. 

A to już wiesz?  Wakacyjne menu: jak powinno wyglądać?

Wakacyjne obiady mogą przypominać nam sielskie chwile na wsi u babci, odpoczynek podczas urlopu w pięknych miejscach albo po prostu cieszyć nasze podniebienia, przynosząc ulgę w trakcie gorących dni. Nie przegapcie okazji, żeby przez chwilę znów poczuć się jak na wakacjach! Smacznego. 

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Smaki wakacji, czyli najlepsze obiady na lato LIFESTYLE, Żywienie - W lecie warto przypomnieć sobie propozycje na lekkie i orzeźwiające obiady, które pozwolą nam dobrze funkcjonować w czasie upałów. Jaki posiłek przygotować, żeby nie rozgrzewać się jeszcze bardziej?
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy