Smak zdrowia – Prozdrowotne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci olejów spożywczych – hit czy mit?
Dobroczynne właściwości olejów były znane i cenione już od bardzo dawna. Medycyna naturalna od wieków wykorzystywała moc cennych tłuszczy, którym przypisywano ogrom zalet i leczniczych właściwości. Obecnie dzięki nauce i badaniom wspaniałe właściwości olejów jadalnych i ich bezcenne wartości, a także ogromny wpływ na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu zostały potwierdzone. Śmiało więc można uznać, że oleje są niezbędne w codziennej diecie każdego człowieka. Czy jednak każdy olej spożywczy możemy traktować jako bogaty i wartościowy dodatek do diety? Jakimi olejami warto więc się zainteresować? Jak wybrać te właściwe i jak ich używać, aby w pełni czerpać z ich bogactwa?
Nierafinowane, nieoczyszczone, zimno tłoczone, i, przebadane!
Za najbardziej wartościowe uważa się przede wszystkim oleje zimno tłoczone, nierafinowane, ponieważ w procesie rafinacji olej w dużej mierze traci swoje pożyteczne substancje. Rafinacja polega m.in. na poddawaniu oleju działaniu wysokiej temperatury, która eliminuje z oleju zanieczyszczenia, ale także niszczy wartościowe składniki prozdrowotne. Rafinacja sprawia, że smak i zapach oleju stają się neutralne, a data przydatności do spożycia się wydłuża.
Najcenniejsze są oleje tłoczone na zimno, które pozyskuje się bez udziału wysokiej temperatury, a jedynie za sprawą mechanicznego wyciskania oleju z nasion roślin oleistych. Profesjonalnie przeprowadzony proces tłoczenia oleju na zimno gwarantuje zachowanie w produkcie cennych kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz innych substancji aktywnych, charakterystycznych dla nasion danej rośliny. Oleje tłoczone na zimno, to przede wszystkim bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych (NKT), w tym kwasów: omega-3, -6, -9, a także witaminy E, steroli roślinnych oraz innych substancji aktywnych. Oleje wytłaczane na zimno, jako produkty naturalne muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach po to, aby zachować moc swoich wartości. Należy chronić je przed działaniem światła, temperatury i tlenu. Po otwarciu butelki należy przechowywać je w lodówce. Termin przydatności do spożycia jest krótszy niż w przypadku olejów rafinowanych.
Warto wiedzieć, że jakość olejów tÅ‚oczonych na zimno także może być zróżnicowana. – mówi Aneta GoÅ‚uch ekspert polskiej firmy OlVita od lat specjalizujÄ…cej siÄ™ w tÅ‚oczeniu zimno tÅ‚oczonych olejów spożywczych i kosmetycznych. Jest ona w bardzo dużym stopniu zależna od jakoÅ›ci użytego do tÅ‚oczenia surowca, czyli nasion. Na jakość surowca skÅ‚ada siÄ™ dojrzaÅ‚ość i stopieÅ„ wyksztaÅ‚cenia ziarna oraz jego uszkodzenia mechaniczne, wilgotność, zanieczyszczenia, czystość mikrobiologiczna, a nawet czas i warunki, w jakich byÅ‚y przechowywane. Warunkiem uzyskania oleju wysokiej jakoÅ›ci oraz utrzymanie powtarzalnoÅ›ci tej jakoÅ›ci w każdej kolejnej partii wytwarzanego produktu jest staÅ‚e użycie wysokojakoÅ›ciowych nasion. Ogromne znaczenie ma również zaawansowany technologicznie, Å›ciÅ›le kontrolowany proces produkcyjny i systematyczne badania skÅ‚adu – dodaje ekspert OlVita.
Innymi sÅ‚owy – olej olejowi nie jest równy. Zatem nawet w przypadku olejów tÅ‚oczonych na zimno, także należy zachować ostrożność przy wyborze i siÄ™gać po te, które wytÅ‚aczane sÄ… na miejscu u producenta i których skÅ‚ad oraz zawartość cennych skÅ‚adników potwierdzone zostaÅ‚y badaniami zleconymi przez producenta w niezależnych akredytowanych laboratoriach.
Len, konopie, orzechy, czarnuszka a może morela? Który olej jest najlepszy?
Ilość dostępnych rodzajów olejów wytłaczanych na zimno jest imponująca. Mają różne właściwości, a także walory smakowe i zapachowe, więc nie ma co ograniczać się do jednego rodzaju oleju i warto spróbować choć kilka z nich.
Najpopularniejszy wÅ›ród olejów zimno tÅ‚oczonych jest oczywiÅ›cie olej lniany. Nie trzeba go raczej nikomu przedstawiać, ale też trudno tu o nim nie wspomnieć. Olej lniany jest otrzymywany podczas procesu tÅ‚oczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego. Na rynku dostÄ™pne sÄ… dwa rodzaje tego oleju, a różniÄ… siÄ™ miÄ™dzy sobÄ… zasadniczÄ… różnicÄ… zawartoÅ›ci kwasu tÅ‚uszczowego omega-3. ZwykÅ‚y Olej lniany zawiera od 4-7 %, a Olej lniany do diety dr Budwig 52-64 %! DziÄ™ki tak imponujÄ…cej zawartoÅ›ci omega-3 pomaga w obniżeniu poziomu „zÅ‚ego” cholesterolu (LDL), chroni organizm przed skutkami dziaÅ‚ania wolnych rodników, jest źródÅ‚em witaminy E, dziaÅ‚ajÄ…cej korzystnie m.in. na oczy, skórÄ™, odporność i pÅ‚odność.
Coraz większym uznaniem cieszy się także olej konopny, wyróżniający się charakterystycznym, lekko korzennym aromatem, który doskonale komponuje się z kaszami, ziemniakami i surówkami. Olej konopny powinny stosować osoby mające problemy z dolegliwościami ze strony układu nerwowego i krążenia oraz borykający się ze stanami zapalnymi organizmu. Olej konopny podobnie jak olej z wiesiołka, ogórecznika i pestek czarnej porzeczki, posiada bardzo cenny kwas tłuszczowy-GLA.
Bardzo ciekawe sÄ… oleje tÅ‚oczone z nieprażonych orzechów: arachidowych, laskowych, wÅ‚oskich czy makadamia. CharakteryzujÄ… siÄ™ typowym dla danego rodzaju orzecha smakiem i zapachem, który doskonale współgra z saÅ‚atkami i deserami, mogÄ… być wiÄ™c doskonaÅ‚ym uzupeÅ‚nieniem ciast, lodów czy dressingów. Olej arachidowy, z orzechów laskowych i makadamia, podobnie jak oliwa z oliwek, to bardzo cenne źródÅ‚o kwasów tÅ‚uszczowych omega-9. Dlatego też polecane sÄ… głównie dla osób z chorobami ukÅ‚adu krążenia. Olej z orzechów wÅ‚oskich uważa siÄ™ za jeden z najcenniejszych – posiada dobrÄ… proporcjÄ… kwasów tÅ‚uszczowych oraz wysokÄ… zawartość naturalnej witaminy E ( 39,5mg/100 g oleju) . Usprawnia funkcjonowanie pracy ukÅ‚adu nerwowego, stanowi istotny element w diecie bÄ™dÄ…cej ważnym filarem zapobiegania wystÄ™powania nowotworów.
Jednym z najcenniejszych i najtrudniejszych w pozyskaniu olejów jest olej z kiełków pszenicy, otrzymywany z zarodków pszennych. Zawiera najwięcej witaminy E ze wszystkich olejów roślinnych (310 mg na 100g oleju !). Posiada więc wyjątkowo silne właściwości regeneracyjne oraz spowalniające proces starzenia organizmu. Stanowi także wyjątkową, naturalną broń przeciwko niebezpiecznym skutkom działania wolnych rodników. Na szczególną uwagę zasługuje obecność oktakosanolu, związku aktywnego charakterystycznego dla tego surowca. Polecany szczególnie dla osób aktywnych fizycznie i umysłowo oraz osób starszych.
– Oleje roÅ›linne tÅ‚oczone na zimno to nie tylko niekwestionowane źródÅ‚o wartoÅ›ci odżywczych, ale także różnorodność smaków i aromatów, mówi Aneta GoÅ‚uch z firmy OlVita. Można siÄ™ nimi cieszyć stosujÄ…c je na zimno – do bezpoÅ›redniego spożycia, maczania pieczywa, saÅ‚atek, dressingów, deserów, ale także domowych past kanapkowych czy marynat. Olej z nasion kozieradki dodany do rosoÅ‚u zastÄ…pi klasycznÄ… przyprawÄ™ w pÅ‚ynie, nadajÄ…c nowy, wyÅ›mienity wymiar niedzielnego rosoÅ‚u. Olej z pestek dyni wraz z odrobinÄ… octu winnego bÄ™dzie doskonaÅ‚ym uzupeÅ‚nieniem saÅ‚atek warzywnych, olej z lnianki nada niepowtarzalnego aromatu marynowanym Å›ledziom z dodatkiem suszonych pomidorów i daktyli, a nierafinowany ÅšlężaÅ„ski olej rzepakowy bÄ™dzie idealnym skÅ‚adnikiem domowego majonezu – wymienia Aneta GoÅ‚uch PamiÄ™tajmy, że produkty te, poza olejem kokosowym, nie sÄ… przeznaczone do smażenia czy pieczenia – należy je stosować jedynie na zimno, ponieważ wysoka temperatura niszczy ich cenne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci prozdrowotne.
Niezbędne w codziennej diecie
Oleje roślinne to niezbędny i niezwykle wartościowy składnik w diecie każdego człowieka. Mają moc wspaniałych właściwości, bogactwo bezcennych dla organizmu składników w tym nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6, wspierających wiele funkcji i narządów oraz pomagających w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Walory zdrowotne dopełnione są atrakcyjnym zróżnicowaniem smaków i aromatów, charakteryzujących poszczególne oleje, które idealnie nadają się do poszerzenia możliwości kulinarnych, a także nowych eksperymentów w kuchni. Wybierając olej zwracajmy jednak uwagę na sposób i miejsce jego wytwarzania. Oleje tłoczone na zimno to nie tylko obietnica doznań smakowych, ale i najlepsza droga do zachowania zdrowia, pod warunkiem, że postawimy na sprawdzone produkty o stałej wysokiej jakości, potwierdzonej badaniami i certyfikatami.
Więcej o olejach i ich właściwościach na olvita.pl
Więcej właściwościach olejów na olvita.pl