LIFESTYLE Żywienie

Słodki prezent na Dzień Kobiet – Ciasto szpinakowe

Słodki prezent na Dzień Kobiet – Ciasto szpinakowe
Samodzielnie przygotowany prezent cieszy podwójnie i zawsze się

Data publikacji: 2019-03-07
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Słodki prezent na Dzień Kobiet – Ciasto szpinakowe
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Samodzielnie przygotowany prezent cieszy podwójnie i zawsze się obroni

Słodki prezent na Dzień Kobiet - Ciasto szpinakowe LIFESTYLE, Żywienie - Samodzielnie przygotowany prezent cieszy podwójnie i zawsze się obroni

Samodzielnie przygotowany prezent cieszy podwójnie i zawsze się obroni. Może więc zamiast tracić czas na szukanie kolejnego niepotrzebnego przedmiotu, spraw radość bliskiej osobie i przygotuj upominek własnoręcznie. Pyszne i wbrew pozorom proste w wykonaniu Ciasto szpinakowe zachwyci Twoją żonę, siostrę, mamę czy przyjaciółkę. Oryginalny, przygotowany z sercem deser to także najlepszy pretekst, by w codziennym pędzie znaleźć czas na wspólne chwile.

 

Ciasto szpinakowe

 

Składniki:

Ciasto

200 g Szpinaku młodego marki Eisberg

3 jajka

2 szklanki mąki krupczatki

¾ szklanki cukru

1 szklanka oleju rzepakowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem

250 g serka mascarpone

200 g śmietany kremówki 30 %

2 łyżki cukru pudru

ziarenka z jednej laski wanilii

 

Dekoracja

pestki granatu

borówki amerykańskie

 

 

Wykonanie:

Świeży szpinak wrzucić do wrzątku na 2 minuty aż zwiędnie. Odcisnąć na sicie i zblendować. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając powoli wlewać olej. Dodać szpinak, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wyjąć z piekarnika i  odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić ją na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i wanilię. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone. Ubijać, aż masy połączą się w puszysty krem.

Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i odciąć z wierzchu „górkę”, która posłuży jako dekoracyjny mech. Na dolny blat wyłożyć połowę kremu, następnie drugi blat i resztę kremu. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować pestkami granatu oraz borówkami amerykańskimi.

A to już wiesz?  Tuńczyk, jako składnik wiosennej sałatki

Rada:  Do ciasta najlepiej użyć świeżego szpinaku, który zapewni wyjątkową – intensywnie zieloną barwę. 

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Słodki prezent na Dzień Kobiet - Ciasto szpinakowe LIFESTYLE, Żywienie - Samodzielnie przygotowany prezent cieszy podwójnie i zawsze się obroni
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy