LIFESTYLE Żywienie

Rozgrzewająca zupa z soczewicą, jarmużem i plastrami paprykowymi

Rozgrzewająca zupa z soczewicą, jarmużem i plastrami paprykowymi
Jesienna aura daje się we znaki. Pochmurne, chłodne dni nie nastrajają zbyt optymistycznie. Są jednak sposoby, aby sobie z nimi radzić, jednym z nich jest ciepły i pożywny posiłek, który po powrocie do domu poprawi

Data publikacji: 2019-11-20
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Rozgrzewająca zupa z soczewicą, jarmużem i plastrami paprykowymi
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Jesienna aura daje się we znaki. Pochmurne, chłodne dni nie nastrajają zbyt optymistycznie. Są jednak sposoby, aby sobie z nimi radzić, jednym z nich jest ciepły i pożywny posiłek, który po powrocie do domu poprawi nastrój.

Rozgrzewająca zupa z soczewicą, jarmużem i plastrami paprykowymi LIFESTYLE, Żywienie - Jesienna aura daje się we znaki. Pochmurne, chłodne dni nie nastrajają zbyt optymistycznie. Są jednak sposoby, aby sobie z nimi radzić, jednym z nich jest ciepły i pożywny posiłek, który po powrocie do domu poprawi nastrój.

Na przykład aromatyczna zupa z soczewicą i plastrami paprykowymi . Jest odżywcza, pełna witamin oraz wyśmienita w smaku.

Składniki:

– 1 mała cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 marchewka

– 1 pietruszka

– 1/4 małego selera korzeniowego

– 4 ziemniaki

– 1/3 szklanki czerwonej soczewicy

– 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego

– 1 litr bulionu warzywnego

– 200 g passaty

– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

– Garść liści jarmużu

– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay

– Sól i pieprz do smaku

– Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Warzywa obieramy ze skórki. Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w dużą.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, przesmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki i smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Do garnka wsypujemy soczewicę, słodką paprykę, dodajemy koncentrat, przesmażamy. Wlewamy bulion warzywny, passatę, gotujemy na małym ogniu bez przykrycia do miękkości warzyw i soczewicy. Do garnka z zupą dodajemy porwany w mniejsze kawałki jarmuż i gotujemy przez 3 minuty. 

Plastry wegetariańskie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy plastry, smażymy przez kilka minut, a następnie przekładamy do garnka z zupą. Zupę nalewamy na talerze i podajemy.

Wskazówka: Zamiast jarmużu do zupy można dodać posiekane liście szpinaku.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Rozgrzewająca zupa z soczewicą, jarmużem i plastrami paprykowymi LIFESTYLE, Żywienie - Jesienna aura daje się we znaki. Pochmurne, chłodne dni nie nastrajają zbyt optymistycznie. Są jednak sposoby, aby sobie z nimi radzić, jednym z nich jest ciepły i pożywny posiłek, który po powrocie do domu poprawi nastrój.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

A to już wiesz?  25 lat Mentosa w Polsce: czy wiecie, że słynny cukierek narodził się w Krakowie?

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy