Rodzynkowa kraina

Burgundia to kraina winnic. Zwykle winogrona kojarzymy z produkcją wina, zapominając o tym, jak bardzo wartościowe są one w postaci stałej, niebyt przetworzonej a nawet

Burgundia to kraina winnic. Zwykle winogrona kojarzymy z produkcją wina, zapominając o tym, jak bardzo wartościowe są one w postaci stałej, niebyt przetworzonej a nawet zupełnie nie przetworzonej – winogrona same w sobie.

wine_grapes350.jpg

Winogrona są bardzo smaczne i zdrowe – owoce te można jeść w każdych niemal ilościach. Zawierają błonnik, żelazo, potas i cynk, i warto je jeść nawet w celu zapobiegania osteoporozie – ponieważ zawierają również wapń i bor. Rodzynki są idealne dla kobiet po menopauzie właśnie ze względu na zawartość, która odpowiada ich potrzebom wiekowym.

Rodzynki także mają w sobie witaminy z grupy B, i dzięki temu są bardzo pomocne w skoncentrowaniu się. Oprócz tego są bogate w witaminy C i E, które walczą z wolnymi rodnikami. Rodzynki poprawiają pracę serca, podnoszą naszą odporność. A co ważne, także wpływają bardzo dobrze na wygląd skóry człowieka.

Są różne odmiany winogron – bardziej słodkie i te cierpkie. W zależności od rodzaju winogrona, takie otrzymujemy później przetwory.

Z winogron można robić dżemy, ale także rodzynki. Zwykle kupujemy rodzynki w sklepie, kiedy są już odpowiednio przetworzone. Są wysuszone, i poddane obróbce, czasami są dosładzane. Jeżeli chcielibyśmy zdekrystalizować rodzynki, możemy zanurzyć je w alkoholu. W Polsce bardzo popularne w sklepach są rodzynki Sułtanki.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy