LIFESTYLE Żywienie

Pysznie i zdrowo – śledź w ciekawej odsłonie

Pysznie i zdrowo – śledź w ciekawej odsłonie
Odpędź jesienną rutynę, dzięki niebanalnym połączeniom smaków. Zaproś do swojej kuchni przepyszne i oryginalne śledziowe potrawy, które będą wspierały Twoją odporność – ryby zawierają bowiem kwasy omega–3 i omega–6, które pomogą Ci przetrwać zmienną

Data publikacji: 2018-10-31
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Pysznie i zdrowo – śledź w ciekawej odsłonie
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Odpędź jesienną rutynę, dzięki niebanalnym połączeniom smaków. Zaproś do swojej kuchni przepyszne i oryginalne śledziowe potrawy, które będą wspierały Twoją odporność – ryby zawierają bowiem kwasy omega–3 i omega–6, które pomogą Ci przetrwać zmienną pogodę.

Pysznie i zdrowo – śledź w ciekawej odsłonie LIFESTYLE, Żywienie - Odpędź jesienną rutynę, dzięki niebanalnym połączeniom smaków. Zaproś do swojej kuchni przepyszne i oryginalne śledziowe potrawy, które będą wspierały Twoją odporność – ryby zawierają bowiem kwasy omega–3 i omega–6, które pomogą Ci przetrwać zmienną pogodę.

Odpędź jesienną rutynę, dzięki niebanalnym połączeniom smaków. Zaproś do swojej kuchni przepyszne
i oryginalne śledziowe potrawy, które będą wspierały Twoją odporność – ryby zawierają bowiem kwasy omega–3 i omega–6, które pomogą Ci przetrwać zmienną pogodę. Ciekawe pomysły kulinarne sprawią zaś, że ryba na stałe zagości na Twoim stole i to w wielu różnych odsłonach!

Szukając sposobów na zwiększenie odporności w obliczu jesiennej aury, warto sięgnąć po zdrowe i smaczne ryby. Szeroki wybór produktów marki SEKO pozwala na przygotowanie różnorodnych dań. Możliwości jest wiele, a ciekawe połączenia smaków sprawiają, że nawet dobrze znany śledź Cię zaskoczy. Podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować nietuzinkowe posiłki z rybą w roli głównej.

Śledzie w cytrynie

Składniki:

Beczka śledzi – filety z olejem wiejskim SEKO 550 g
6 cytryn
Średnia cebula czerwona
Garść suszonych śliwek
80 g pestek słonecznika
Świeżo zmielony, czarny pieprz
Natka pietruszki

Myjemy cytryny i sparzamy je gorącą wodą. Z jednej strony delikatnie przycinamy, aby stały stabilnie.
Z drugiej odcinamy „kapelusze” tak, aby można było wydrążyć miąższ. „Kapelusze” zostawiamy do ozdoby, ostrym nożem wydrążamy środek cytryn, miąższ trzech z nich wykorzystamy do śledziowego farszu.

Następnie filety śledziowe SEKO, cebulę i suszone śliwki kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy, pozostawiając kilka listków do dekoracji. W międzyczasie prażymy pestki słonecznika na rozgrzanej patelni. Wszystkie składniki łączymy, doprawiając do smaku czarnym pieprzem. Całość wkładamy na dwie godziny do szczelnie zamykanego pojemnika, aby wszystkie smaki się połączyły.

A to już wiesz?  W Dzień Marchewki postaw na zdrowie!

Teraz wystarczy przełożyć farsz do wydrążonych cytryn – dekorujemy je listkami natki pietruszki
i przykrywamy „kapeluszami”.

Placuszki śledziowe

Składniki:

Beczka śledzi – filety śledziowe z suszonymi ziołami SEKO 550 g
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki śmietany 18%
1 szklanka mleka
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Czarny pierz
Olej

Odsączamy filety śledziowe SEKO, po czym kroimy je w drobną kostkę. Następnie łączymy mąkę, jajka, śmietanę, mleko, dodajemy pieprz i czosnek granulowany. Po wymieszaniu dodajemy wcześniej przygotowane kawałki śledzia, po czym znów mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

W międzyczasie rozgrzewamy patelnię. Gdy olej jest już nagrzany, formujemy małe placuszki, które ściągamy po zarumienieniu z obu stron. Tak przygotowane pyszności można jeść na ciepło i zimno. Smacznego!

W ofercie SEKO jest ponad 200 pozycji asortymentowych w 17 kategoriach. Są to marynaty, mrożonki,
pasty, sałatki i konserwy przygotowane głównie na bazie śledzia i makreli sprowadzanych z certyfikowanych łowisk Islandii, Norwegii, Danii, Niemiec i Kanady. Produkty SEKO są dostępne w sieciach handlowych i hurtowniach na terenie całego kraju, a także na rynkach zagranicznych, m.in. w Niemczech, Czechach, Słowacji, Irlandii, Anglii, Rumunii, we Włoszech i we Francji oraz na Litwie.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Pysznie i zdrowo – śledź w ciekawej odsłonie LIFESTYLE, Żywienie - Odpędź jesienną rutynę, dzięki niebanalnym połączeniom smaków. Zaproś do swojej kuchni przepyszne i oryginalne śledziowe potrawy, które będą wspierały Twoją odporność – ryby zawierają bowiem kwasy omega–3 i omega–6, które pomogą Ci przetrwać zmienną pogodę.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy