Data publikacji: 2019-04-10
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Pyszne przepisy Matki Natury na Wielkanoc
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Najpopularniejsze dania Wielkanocne to jajka w majonezie i sałatka jarzynowa, zaraz po nich znalazły się żurek/barszcz biały oraz biała kiełbasa i pieczone mięsa. Wśród ciast króluje sernik i baba wielkanocna. Matka Natura podpowiada jak je przygotować.
SAŁATKA WARZYWNA
Składniki:
1 opak. marchewki z groszkiem Hortex
4 jajka ugotowane na twardo korzeń pietruszki
1 mały seler
1 korzeń pietruszki
2 ziemniaki
1 jabłko
2 ogórki konserwowe
sól, pieprz
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy miodowej
garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy i kroimy w kostkę. Marchewkę z groszkiem gotujemy osobno maksymalnie 10 minut. Obrane jabłko, ugotowane jajka i ogórki również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy dwie łyżki majonezu, musztardę i natkę pietruszki i mieszamy wszystkie składniki. Przyprawiamy wedle uznania.
ŻUREK WIELKANOCNY
Składniki:
Zakwas na żurek:
50 g mąki żytniej
250 ml przegotowanej wody
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
Żurek:
• Włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie
• 3 białe kiełbasy
• zakwas na żurek (przepis powyżej)
• 100 ml śmietany do zup 18%
• 2 ziemniaki
• 2-3 listki laurowe
• 3-4 ziarenka ziela angielskiego
• jajka na twardo do podania
• sól, pieprz
Do wyparzonego i suchego słoika wsyp mąkę, zalej letnią, przegotowaną wodą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na dzień w ciepłe miejsce. Nie zakrywaj szczelnie słoika, tylko przykryj go gazą. Drugiego dnia dodaj do zakwasu przyprawy i rozgnieciony czosnek. Ponownie odstaw słoik przykryty gazą w ciepłe miejsce na 2 dni. Jeśli wolisz żurek o smaku łagodnym (niezbyt kwaśny), zakwasu użyj już po 3 dniach. W przeciwnym razie pozostaw go na dalsze 3 dni, codziennie jednak zaglądaj do słoika i mieszaj plastikową lub drewnianą łyżką.
Białą kiełbasę ugotuj z włoszczyzną w ok. 2 litrach wody, po czym dodaj do niej przyprawy i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wtedy znowu ją chwilę podgotuj. Później wyjmij kiełbasę z garnka, pokrój w plasterki i ponownie wrzuć do garnka. Gdy warzywa staną się miękkie, wlej zakwas i ponownie zagotuj. Gotowy żurek podawaj z jajkiem na twardo. Możesz go również zabielić łyżką śmietany.
SCHAB NADZIEWANY SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM FETA
Składniki:
Szpinak liście Hortex
1 – 1,5 kg schabu bez kości
70 g suszonych pomidorów
70 g sera feta
Sól, pieprz
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Szpinak podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy. Pomidory kroimy w paski, fetę kruszymy. Schab nacinamy wzdłuż, nakładamy szpinak, pomidory suszone i fetę i zwijamy. Obtaczamy sznurkiem do wędlin. Smarujemy wierzch olejem, solimy i pieprzymy. Układamy na blaszce i pieczemy 1,5 godziny w 190*C.
KREMOWY SERNIK Z KONFITURĄ Z CZARNEJ PORZECZKI
Składniki:
Na spód:
150 g herbatników
50 g masła
Na sernik:
Czarna porzeczka Hortex – 1 opak.
1 kg twarogu kilkukrotnie zmielonego
200 g mascarpone
150 g drobnego cukru
1 łyżka wody różanej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g białej czekolady
5 jaj
Na konfiturę:
200 g cukru
100 g masła
Przygotowanie:
Herbatniki miksujemy na pył za pomocą malaksera, dodajemy miękkie masło. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i wysypujemy herbatniki, dociskamy i chłodzimy 30 minut w lodówce. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Białka oddzielamy od żółtek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, twaróg i mascarpone ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ostudzoną czekoladę, mąkę ziemniaczaną i wodę różaną. Mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na pianę i delikatnie łączymy z masą serową tak, żeby nie opadły. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy 20 minut w 150*C, następnie 60 minut w 110*C. Studzimy, następnie chłodzimy min. 12 godzin w lodówce.
Mrożoną czarną porzeczkę Hortex zasypujemy cukrem, podgrzewamy. Gotujemy na małym ogniu około 20-25 do czasu aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy masło i podgrzewamy jeszcze chwilę. Lekko studzimy i polewamy wcześniej przygotowany sernik.
SAŁATKA WARZYWNA
Składniki:
1 opak. marchewki z groszkiem Hortex
4 jajka ugotowane na twardo korzeń pietruszki
1 mały seler
1 korzeń pietruszki
2 ziemniaki
1 jabłko
2 ogórki konserwowe
sól, pieprz
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy miodowej
garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy i kroimy w kostkę. Marchewkę z groszkiem gotujemy osobno maksymalnie 10 minut. Obrane jabłko, ugotowane jajka i ogórki również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy dwie łyżki majonezu, musztardę i natkę pietruszki i mieszamy wszystkie składniki. Przyprawiamy wedle uznania.
ŻUREK WIELKANOCNY
Składniki:
Zakwas na żurek:
50 g mąki żytniej
250 ml przegotowanej wody
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
Żurek:
• Włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie
• 3 białe kiełbasy
• zakwas na żurek (przepis powyżej)
• 100 ml śmietany do zup 18%
• 2 ziemniaki
• 2-3 listki laurowe
• 3-4 ziarenka ziela angielskiego
• jajka na twardo do podania
• sól, pieprz
Do wyparzonego i suchego słoika wsyp mąkę, zalej letnią, przegotowaną wodą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na dzień w ciepłe miejsce. Nie zakrywaj szczelnie słoika, tylko przykryj go gazą. Drugiego dnia dodaj do zakwasu przyprawy i rozgnieciony czosnek. Ponownie odstaw słoik przykryty gazą w ciepłe miejsce na 2 dni. Jeśli wolisz żurek o smaku łagodnym (niezbyt kwaśny), zakwasu użyj już po 3 dniach. W przeciwnym razie pozostaw go na dalsze 3 dni, codziennie jednak zaglądaj do słoika i mieszaj plastikową lub drewnianą łyżką.
Białą kiełbasę ugotuj z włoszczyzną w ok. 2 litrach wody, po czym dodaj do niej przyprawy i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wtedy znowu ją chwilę podgotuj. Później wyjmij kiełbasę z garnka, pokrój w plasterki i ponownie wrzuć do garnka. Gdy warzywa staną się miękkie, wlej zakwas i ponownie zagotuj. Gotowy żurek podawaj z jajkiem na twardo. Możesz go również zabielić łyżką śmietany.
SCHAB NADZIEWANY SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM FETA
Składniki:
Szpinak liście Hortex
1 – 1,5 kg schabu bez kości
70 g suszonych pomidorów
70 g sera feta
Sól, pieprz
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Szpinak podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy. Pomidory kroimy w paski, fetę kruszymy. Schab nacinamy wzdłuż, nakładamy szpinak, pomidory suszone i fetę i zwijamy. Obtaczamy sznurkiem do wędlin. Smarujemy wierzch olejem, solimy i pieprzymy. Układamy na blaszce i pieczemy 1,5 godziny w 190*C.
KREMOWY SERNIK Z KONFITURĄ Z CZARNEJ PORZECZKI
Składniki:
Na spód:
150 g herbatników
50 g masła
Na sernik:
Czarna porzeczka Hortex – 1 opak.
1 kg twarogu kilkukrotnie zmielonego
200 g mascarpone
150 g drobnego cukru
1 łyżka wody różanej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g białej czekolady
5 jaj
Na konfiturę:
200 g cukru
100 g masła
Przygotowanie:
Herbatniki miksujemy na pył za pomocą malaksera, dodajemy miękkie masło. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i wysypujemy herbatniki, dociskamy i chłodzimy 30 minut w lodówce. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Białka oddzielamy od żółtek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, twaróg i mascarpone ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ostudzoną czekoladę, mąkę ziemniaczaną i wodę różaną. Mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na pianę i delikatnie łączymy z masą serową tak, żeby nie opadły. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy 20 minut w 150*C, następnie 60 minut w 110*C. Studzimy, następnie chłodzimy min. 12 godzin w lodówce.
Mrożoną czarną porzeczkę Hortex zasypujemy cukrem, podgrzewamy. Gotujemy na małym ogniu około 20-25 do czasu aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy masło i podgrzewamy jeszcze chwilę. Lekko studzimy i polewamy wcześniej przygotowany sernik.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie