Data publikacji: 2020-09-29
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: PRZEPIS Tarta pieczarkowo – śmietanowa
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
PRZEPIS Tarta pieczarkowo – śmietanowa
Składniki:
Spód:
200g mąki
100g masła
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie:
200g śmietany 20%
1 cebula czerwona
½ słoiczka Pasteny – pasty ze smażonych pieczarek OLE!
2 jajka
40g parmezanu lub innego twardego sera
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
Łączymy składniki na spód i formujemy kulę. Wkładamy do lodówki na min. 1h. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do wcześniej wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą formy.
Taki spód nakłuwamy widelcem w wielu miejscach i przekładamy do lodówki na min 1/2 h. W tym czasie kroimy cebulę w półplasterki i podsmażamy. Śmietanę łączymy z jajkami, Pasteną, posiekanym czosnkiem i startym serem.
Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Cebulę przekładamy na wyjęty z lodówki spód. Całość zalewamy masą. Pieczemy w 180oC przez ok. 45-50 min.
Dekorujemy wedle uznania.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie