Przepis na sycący, domowy chleb konopny na zakwasie, wzbogacony ziarnami konopi
Przepis na wspaniały domowy chleb, który podbija podniebienie smakiem i urzeka świeżością. Dodatek mąki konopnej i ziarnem konopi nadaje charakteru i oryginalności temu chlebowemu wypiekowi, a właściwości mąki konopnej podbijają jego wartość odżywczą. Każdy może śmiało zmierzyć się z wypiekiem tego chleba, który z pewnością stanie się przysmakiem i wartościową pozycją w codziennym, zdrowym menu.
Składniki:
ď§ 450 g mąki pszennej typ 450
ď§ 100 g mąki konopnej OlVita
ď§ 200 g zakwasu żytniego
ď§ 350 ml letniej wody
ď§ 1 łyżeczka soli
ď§ 1 łyżka miodu
ď§ 2 – 3 łyżki rozgniecionych ziaren konopi siewnej do posypania chleba
Przygotowanie
– Do odmierzonej ilości wody dodać mąkę pszenną, mąkę z ziaren konopi OlVita, zakwas, miód i sól
– Całość wymieszać i wyrobić na ciasto mikserem przez ok 5 minut
– Ciasto przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia
– Wierzch posypać ziarnami konopi
– Foremkę z ciastem wstawić do ciepłego piekarnika zagrzanego do temp ok 30 – 35°C
– Pozostawić tam chleb do leżakowania na ok 4-5 godzin
– Po leżakowaniu chleb upiec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 60 minut.
Wskazówka:
Ziarna konopi można dodać dodatkowo do ciasta podczas wyrabiania mikserem, ciasto można wzbogacić także innymi ulubionymi ziarnami np. sezamem lub słonecznikiem.
Gotowe! Smacznego!
Więcej zdrowych inspiracji na olvita.pl