Żywność

Pomysły na sylwestrowo-noworoczne przekąski

Pomysły na sylwestrowo-noworoczne przekąski
Warszawa, 31 grudnia 2018 r. Informacja prasowa Pomysły na sylwestrowo-noworoczne przekąski Nowy Rok to święto obchodzone niemal we wszystkich kulturach, niezależnie od dnia, w jaki

Warszawa, 31 grudnia 2018 r.
Informacja prasowa

Pomysły na sylwestrowo-noworoczne przekąski

Nowy Rok to święto obchodzone niemal we wszystkich kulturach, niezależnie od dnia, w jaki wypada. A nie zawsze jest to 1 stycznia. Wszędzie jednak dzień ten jest obchodzony bardzo uroczyście. Bez względu na to czy wieczór poprzedzający go, czyli tradycyjny Sylwester, spędzimy w większym gronie znajomych czy tylko z najbliższą nam osobą – warto przygotować odpowiedni poczęstunek. W końcu taka noc już się nie powtórzy. 😉

Z Sylwestrem, a więc dniem poprzedzającym Nowy Rok związane jest wiele zabawnych przesądów: zamykanie wszystkich spraw przed tym dniem, aby w Nowy Rok wejść z „czystą kartą”, staranny ubiór, który ma w przyszłości przynieść powodzenie u płci przeciwnej, zaopatrzenie lodówki w jedzenie, a portfela w pieniądze, co zgodnie z zasadą ,,jaki Sylwester, taki cały przyszły rok” ma przynieść dobrostan. Zwyczaje związane z tym dniem można mnożyć, jednak jedno jest pewne: jest to czas zabawy w gronie najważniejszych w naszym życiu osób. Marka Delecta podpowiada jak przygotować pyszny poczęstunek, który nie zajmie nam dużo czasu i pozwoli na wygospodarowanie dodatkowych minut dla nas samych, a naszych gości lub gospodarzy, do których udajemy się na sylwestrowo-noworoczną domówkę, z pewnością zachwyci.

Eklerki z ciasta francuskiego z owocami
Składniki
– 1 opakowanie eklerków marki Delecta
– 350 ml schłodzonego mleka
– 1 opakowanie posypki kuleczki czekoladowe Decorada
– dowolne świeże lub mrożone owoce
– 3 łyżki cukru pudru
Eklerki to pyszny deser w stylu „finger food”, który idealnie sprawdzi się podczas zabawy sylwestrowej.
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ÂşC (bez termoobiegu). Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto do przygotowania eklerków przygotowujemy zgodnie z przepisem na pudełku. Po upieczeniu studzimy ciasto i przekrawamy je wzdłuż na dwie części. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wsypujemy zawartość opakowania z kremem i miksujemy na najwyższych obrotach przez klika minut. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy krem do eklerów. Na wierzchu kremu układamy owoce i posypujemy Decoradą. Na koniec ciasto przykrywamy drugim kawałkiem eklerka. Wierzch prószymy cukrem pudrem.
Słodki eklerek gotowy!

A to już wiesz?  Polskie przetwory - bogaty wybór i wysoka jakość

Mimosa cupcakes
Składniki
Ciasto:
– 200 g mąki
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
– Âź łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
– Âź łyżeczki soli
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 115 g miękkiego masła
– 200 g cukru
– 3 białka jaj rozmiar L
– 2 łyżki skórki cytrynowej
– opcjonalnie 1 opakowanie cukru cytrynowego Delecta
– 80 g tłustej śmietany 30%
– 30 ml soku pomarańczowego
– 120 ml szampana (lub musującego białego wina jak Prosseco czy Cava)
Krem:
– 180 ml szampana
– 200 g sera mascarpone
– 100 g cukru pudru
Dekoracja:
– 1 opakowanie skórki pomarańczowej Bakalland
– plasterki pomarańczy
Czy cupcakes mogą być wykwintnym deserem? Jak najbardziej! Zwłaszcza w towarzystwie szampana, który jest wręcz nieodzownym elementem zabawy sylwestrowej.
Przygotowujemy blaszkę na babeczki wyłożoną papilotkami, a piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu). W misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce ubijamy masło na krem, a następnie dosypujemy cukier i ubijamy na najwyższych obrotach kolejne 2-3 minuty. Do kremu dodajemy białka jajek i ekstrakt waniliowy, całość miksujemy na średnich obrotach. Następnie wsypujemy do masy skórkę cytrynową i wlewamy śmietanę. Mieszając krem na wolnych obrotach, dodajemy stopniowo suche składniki do momentu, aż masa będzie gładka. Do masy dodajemy sok pomarańczowy i szampana, całość delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy do papilotek. Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut, a następnie wyjmujemy i studzimy. Do rondla wlewamy szampana i gotujemy do momentu, aż jego ilość zredukuje się do Âź. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy ser mascarpone, a następnie dodajemy cukier puder i odparowanego szampana. Krem wykładamy na babeczki łyżką lub szprycą cukierniczą. Wierzch dekorujemy skórką pomarańczową, plastrami pomarańczy.
Jesteśmy pewni, że te babeczki dla dorosłych zrobią furorę na niejednej domówce!

A to już wiesz?  Pierwsze takie jabłkowe smoothie!

Pinacolada smoothie
Składniki
– 1 średni ananas
– 100 ml mleka kokosowego
– 200 ml mleka sojowego
– 5 łyżek syropu klonowego
– 1 opakowanie cukru cytrynowego Delecta
– skórka ananasa
– kolorowe słomki
Pinacolada smoothie to szybki i prosty przepis na to, aby z owocu ananasa wyczarować pyszny koktajl, który zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym!
Ananasa obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki o kształcie nieregularnej kostki. Kilka większych kawałków i ładniejszą skórkę zostawiamy do dekoracji. Owoce miksujemy lub blendujemy z mlekiem kokosowym, mlekiem sojowym, syropem klonowym i cukrem cytrynowym. Gotowe smoothie przelewamy do szklanek i ozdabiamy kawałkami owoców, skórką, słomkami i pikami.
Pyszny koktajl, który może być elementem imprezy w stylu hawajskim gotowy. Aloha!

Więcej świątecznych inspiracji można znaleźć na https://delektujemy.pl
Dodatkowe informacje:

Delecta to marka spożywcza z wieloletnią tradycją, ciesząca się zaufaniem konsumentów, ceniona za szczerość, autentyczność i wysoką jakość oferowanych produktów. Choć firma w tym roku obchodzi 25-lecie swojego istnienia, to jej tradycja sięga aż 1816 roku. Marka oferuje konsumentom szeroki wybór deserów, mieszanek, przypraw oraz dodatków do domowego wypieku ciast. W portfelu producenta znaleźć można również markę Anatol – niskoprzetworzoną, zbożową kawę ekspresową w saszetkach, a także zupy w proszku, w tradycyjnych polskich smakach. Firma stale rozszerza swój asortyment, dopasowując go do dynamicznie zmieniających się upodobań klientów. Dbałość o doskonały smak oraz czysty skład, to motto, przyświecające wszystkim produktom marki. Delecta od 2015 roku wchodzi w skład grupy kapitałowej Bakalland.
Więcej informacji na stronie: www.delecta.pl
Ciekawe przepisy na ciasta i desery można znaleźć tutaj: www.delektujemy.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy