Firma Nespresso sięga do największych legend i dawnych receptur, by ukryć wyborne rarytasy w limitowanych edycjach kawy. Nowa kawa – Monsoon Malabar – zabiera miłośników małej czarnej w odkrywczą podróż drogą morską, przenosząc w inne miejsce i czas. Tworząc nową edycję limitowaną, połączono historyczny proces obróbki owoców kawowca, odbywający się na wybrzeżu Malabar i szczególną odmianę ziaren najwyższej jakości z wiedzą pasjonatów, pracujących w Nespresso.
Wyjątkowy aromat stworzony przez wiatr
Historia tej wyjątkowej edycji limitowanej ma swój początek w XVIII-wiecznych Indiach Południowych, gdzie najdorodniejsze ziarna Arabiki ładowano na drewniane żaglowce, zmierzające do Europy. Podczas 6-miesięcznej podróży wokoło Przylądka Dobrej Nadziei, wilgotne powietrze i tropikalne morskie wiatry powodowały, że owoce pęczniały i dojrzewały w unikalny sposób, nadając kawie wyjątkowy aromat i gładką strukturę. Odmianę tę doceniano na całym Starym Kontynencie. Niestety – nowa, krótsza droga do Europy przez Kanał Sueski oraz skrócony czas transportu dzięki zastosowaniu nowoczesnych statków parowych pozbawiły kawę Â legendarnych cech.
Inna droga, ten sam aromat Â
Przemysł kawowy znalazł jednak sposób, by odtworzyć ten jedyny w swoim rodzaju smak z regionu Malabar. Tak wymyślono proces zwany âmonsunowaniem” – wyselekcjonowane ziarna kawy zostały wystawione na działanie tropikalnych wiatrów w wentylowanych magazynach, ustawionych w pobliżu morza na Wybrzeżu Malabar. Stacjonują tam od 2 do 3 miesięcy, kiedy to monsun z kierunku północno-wschodniego „muska” jego zachodnią linię brzegową. W tym czasie ziarna pochłaniają słonawą bryzę, która nadaje im charakterystyczny złoty kolor. W ten sposób Nespresso wskrzesza do życia legendarny proces i tradycję, umożliwiając konsumentom poznać smak kawy z minionych wieków.Â
Monsoon Malabar (o poziomie intensywności 8) dzięki swojemu zdecydowanemu charakterowi zadowoli koneserów szukających wyrazistości. Proces monsunowania sprawia, że nową kawę wyróżniają aromaty drewna i korzenne z lekko słonawą nutą. Ta mieszanka o nadzwyczaj gładkiej konsystencji w pełni oddaje swoje legendarne właściwości w postaci ristretto lub espresso (25 oraz 40 ml). Zaś podawana z odrobiną mleka wyzwala słodkie, zbożowo-orzechowe nuty.
Monsoon Malabar dostępna będzie od 25 marca 2015 r. w cenie 1,99 zł za kapsułkę w butikach Nespresso, sklepie internetowym marki i poprzez infolinię przez ograniczony czas. Dodatkowo opakowanie kawy wizualnie nawiązuje do jej indyjskich korzeni. Tło w kolorze kasztanowym przypominające teksturę azjatyckiej tkaniny połączono z odcieniem złotej pomarańczy, powszechnie używanym w Południowych Indiach.
dostarczył infoWire.pl