LIFESTYLE Żywienie

Pesto – nowa gwiazda sezonu grillowego

Pesto – nowa gwiazda sezonu grillowego
Długi weekend majowy to dla wielu inauguracja sezonu grillowego. Jak sprawić by dania z grilla były smaczne a przy tym lekkie i zdrowe?

Data publikacji: 2018-04-27
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Pesto – nowa gwiazda sezonu grillowego
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Długi weekend majowy to dla wielu inauguracja sezonu grillowego. Jak sprawić by dania z grilla były smaczne a przy tym lekkie i zdrowe? Podpowiadamy.

Pesto – nowa gwiazda sezonu grillowego LIFESTYLE, Żywienie - Długi weekend majowy to dla wielu inauguracja sezonu grillowego. Jak sprawić by dania z grilla były smaczne a przy tym lekkie i zdrowe? Podpowiadamy.

Długi weekend majowy to dla wielu inauguracja sezonu grillowego. Jak sprawić by dania z grilla były smaczne a przy tym lekkie i zdrowe? Podpowiadamy.

Wspólne grillowanie w gronie rodziny i przyjaciół to jedna z ulubionych form spędzania wolnego czasu w naszym kraju. Na szczęście dbanie o zdrowie i smukłą sylwetkę również staje się powszechne a nawet modne. Coraz więcej osób zwraca szczególną uwagę na jakość pożywienia oraz poszukuje alternatywy dla tłustej i ciężkostrawnej kiełbasy, która do tej pory królowała na polskich piknikach.

Niezawodnym sposobem na pyszne dania z grilla jest zastosowanie pesto, które w polskich kuchniach dotychczas używane było niemal wyłacznie jako dodatek do dań makaronowch. Najwyższy czas by zacząć podpatrywać inne kraje europejskie, w których pesto wykorzystywane jest na bardzo wiele sposobów. Jednym z nich jest marynowanie mięs, ryb owoców morza oraz warzyw na grilla.

Warto zwrócić uwagę na aromatyczne sosy marki Barilla: Pesto Genovese, Pesto Rosso i Pesto Pomodori Secchi. Każde z nich sporządzone zostało zgodnie z orginalną włoską recepturą, z najwyższej jakości składników. Mają prawdziwie domowy smak z uwagi na brak konserwantów i sztucznych dodatków.

Oto kilka inspiracji na lekkie i zdrowe dania z grilla.

 

Śródziemnomorski burger z kurczaka

Składniki (dla 4 osób)

 

4 filety z piersi kurczaka po 160 g
4 bułki ciabatta
1 słoik Barilla Pesto alla Genovese
60 g rukoli
2 pomidory
½ ogórka
2 kule sera mozzarella
1 czerwona cebula
Sól, świeży pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory, ogórek i ser mozzarella pokroić w plastry.  Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki.
Ciabattę przekroić na pół i przypiec krótko na grillu od wewnętrznej strony.  Filety z piersi kurczaka grillować po obu stronach przez 6-7 minut.  Potem doprawić solą i pieprzem.
Każdy spód bułki posmarować Barilla Pesto alla Genovese. Ułożyć na nich rukolę, 2-3 plasterki pomidora i 2 plasterki sera mozzarella. 
Ser mozzarella posmarować Barilla Pesto alla Genovese. 
Położyć pierś z kurczaka, a następnie przykryć jedną warstwą plasterków ogórka i krążków cebuli.  Górne połówki bułek posmarować cienko BarillaPesto alla Genovese i nałożyć na już przygotowane spody.

A to już wiesz?  Pstrąg zapiekany z kaparami z sosem śmietanowym i chipsami ziemniaczanymi

 

                                       

Grillowana pierś z kurczaka z Pesto alla Genovese na sałacie szpinakowej

Składniki (dla 4 osób)

Sałatka

4 filety z piersi kurczaka ok. 180 g
½ słoika Barilla Pesto alla Genovese
200 g młodych liści szpinaku
1 pęczek rzodkiewek
8 plastrów pancetty
80 g pistacji solonych

Dressing

8 łyżek stołowych oliwy z oliwek

2 łyżki stołowe białego octu balsamicznego
Sok i otarta skórka z połowy cytryny
1 łyżeczka musztardy
1-2 łyżeczki miodu
Sól, świeży pieprz

Sposób przygotowania:

 

Filety z piersi kurczaka posmarować Barilla Pesto alla Genovese, umieścić w woreczku do zamrażania i marynować przez noc w lodówce. Z rana wyjąć, żeby filety osiągnęły temperaturę pokojową.
Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Pistacje posiekać drobno.
Pancettę ułożyć na tackach i grillować do uzyskania efektu chrupkości. Odstawić do ostygnięcia i podzielić na małe kawałki.
Przyrządzić dressing mieszając oliwę z oliwek, biały ocet balsamiczny, sok, otartą skórkę cytryny, musztardę i miód.  Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Filety z pesto grillować po obu stronach przez ok. 7 minut. 
Liście szpinaku i rzodkiewki włożyć do miseczki. Podlać dressingiem i dodać pistacje.
Grillowane filety posmarować świeżym pesto, pokroić na kawałki i ułożyć na sałacie. Posypać chipsami z pancetty.

 

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Pesto – nowa gwiazda sezonu grillowego LIFESTYLE, Żywienie - Długi weekend majowy to dla wielu inauguracja sezonu grillowego. Jak sprawić by dania z grilla były smaczne a przy tym lekkie i zdrowe? Podpowiadamy.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy