Data publikacji: 2018-04-27
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Pesto – nowa gwiazda sezonu grillowego
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Długi weekend majowy to dla wielu inauguracja sezonu grillowego. Jak sprawić by dania z grilla były smaczne a przy tym lekkie i zdrowe? Podpowiadamy.
Długi weekend majowy to dla wielu inauguracja sezonu grillowego. Jak sprawić by dania z grilla były smaczne a przy tym lekkie i zdrowe? Podpowiadamy.
Wspólne grillowanie w gronie rodziny i przyjaciół to jedna z ulubionych form spędzania wolnego czasu w naszym kraju. Na szczęście dbanie o zdrowie i smukłą sylwetkę również staje się powszechne a nawet modne. Coraz więcej osób zwraca szczególną uwagę na jakość pożywienia oraz poszukuje alternatywy dla tłustej i ciężkostrawnej kiełbasy, która do tej pory królowała na polskich piknikach.
Niezawodnym sposobem na pyszne dania z grilla jest zastosowanie pesto, które w polskich kuchniach dotychczas używane było niemal wyłacznie jako dodatek do dań makaronowch. Najwyższy czas by zacząć podpatrywać inne kraje europejskie, w których pesto wykorzystywane jest na bardzo wiele sposobów. Jednym z nich jest marynowanie mięs, ryb owoców morza oraz warzyw na grilla.
Warto zwrócić uwagę na aromatyczne sosy marki Barilla: Pesto Genovese, Pesto Rosso i Pesto Pomodori Secchi. Każde z nich sporządzone zostało zgodnie z orginalną włoską recepturą, z najwyższej jakości składników. Mają prawdziwie domowy smak z uwagi na brak konserwantów i sztucznych dodatków.
Oto kilka inspiracji na lekkie i zdrowe dania z grilla.
Śródziemnomorski burger z kurczaka
Składniki (dla 4 osób)
4 filety z piersi kurczaka po 160 g
4 bułki ciabatta
1 słoik Barilla Pesto alla Genovese
60 g rukoli
2 pomidory
½ ogórka
2 kule sera mozzarella
1 czerwona cebula
Sól, świeży pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidory, ogórek i ser mozzarella pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki.
Ciabattę przekroić na pół i przypiec krótko na grillu od wewnętrznej strony. Filety z piersi kurczaka grillować po obu stronach przez 6-7 minut. Potem doprawić solą i pieprzem.
Każdy spód bułki posmarować Barilla Pesto alla Genovese. Ułożyć na nich rukolę, 2-3 plasterki pomidora i 2 plasterki sera mozzarella.
Ser mozzarella posmarować Barilla Pesto alla Genovese.
Położyć pierś z kurczaka, a następnie przykryć jedną warstwą plasterków ogórka i krążków cebuli. Górne połówki bułek posmarować cienko BarillaPesto alla Genovese i nałożyć na już przygotowane spody.
Grillowana pierś z kurczaka z Pesto alla Genovese na sałacie szpinakowej
Składniki (dla 4 osób)
Sałatka
4 filety z piersi kurczaka ok. 180 g
½ słoika Barilla Pesto alla Genovese
200 g młodych liści szpinaku
1 pęczek rzodkiewek
8 plastrów pancetty
80 g pistacji solonych
Dressing
8 łyżek stołowych oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe białego octu balsamicznego
Sok i otarta skórka z połowy cytryny
1 łyżeczka musztardy
1-2 łyżeczki miodu
Sól, świeży pieprz
Sposób przygotowania:
Filety z piersi kurczaka posmarować Barilla Pesto alla Genovese, umieścić w woreczku do zamrażania i marynować przez noc w lodówce. Z rana wyjąć, żeby filety osiągnęły temperaturę pokojową.
Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Pistacje posiekać drobno.
Pancettę ułożyć na tackach i grillować do uzyskania efektu chrupkości. Odstawić do ostygnięcia i podzielić na małe kawałki.
Przyrządzić dressing mieszając oliwę z oliwek, biały ocet balsamiczny, sok, otartą skórkę cytryny, musztardę i miód. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Filety z pesto grillować po obu stronach przez ok. 7 minut.
Liście szpinaku i rzodkiewki włożyć do miseczki. Podlać dressingiem i dodać pistacje.
Grillowane filety posmarować świeżym pesto, pokroić na kawałki i ułożyć na sałacie. Posypać chipsami z pancetty.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie