LIFESTYLE Żywienie

Orientalne kanapki, czyli hummus w doborowym towarzystwie

Orientalne kanapki, czyli hummus w doborowym towarzystwie
Jego gładka konsystencja, kremowy kolor i charakterystyczny smak są rozpoznawalne na całym świecie. Hummus, bo o nim mowa, sprawdza się jako smarowidło do pieczywa, dip do surowych warzyw, dodatek do dań

Data publikacji: 2018-10-02
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Orientalne kanapki, czyli hummus w doborowym towarzystwie
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Jego gładka konsystencja, kremowy kolor i charakterystyczny smak są rozpoznawalne na całym świecie. Hummus, bo o nim mowa, sprawdza się jako smarowidło do pieczywa, dip do surowych warzyw, dodatek do dań głównych…

Orientalne kanapki, czyli hummus w doborowym towarzystwie LIFESTYLE, Żywienie - Jego gładka konsystencja, kremowy kolor i charakterystyczny smak są rozpoznawalne na całym świecie. Hummus, bo o nim mowa, sprawdza się jako smarowidło do pieczywa, dip do surowych warzyw, dodatek do dań głównych…

Jego gładka konsystencja, kremowy kolor i charakterystyczny smak są rozpoznawalne na całym świecie. Hummus, bo o nim mowa, sprawdza się jako smarowidło do pieczywa, dip do surowych warzyw, dodatek do dań głównych… A gdyby tak miał zagrać pierwszoplanową rolę na twojej kanapce? Przedstawiamy trzy sposoby na urozmaicenie hummusu – zarówno pod kątem smaku, jak i przyciągającego wzrok wyglądu. Każdy z nich opiera się na tradycyjnej recepturze i prostych składnikach, których proporcje dopasować możesz do swoich upodobań. Wszystkie pasty przygotować można bez wysiłku w blenderze. Od najlepszych kanapek z orientalną nutą dzieli cię tylko kilkanaście minut!

Bummus, czyli buraczany hummus

Uwodzicielsko różowy i zaskakująco słodkawy. Wypróbuj połączenie bliskowschodniego tahini i swojskiego buraka!

Składniki:

4-5 średnich buraków
2,5 łyżki tahini, np. marki Jasmeen
5 łyżek soku z cytryny
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka kuminu
1 łyżka skórki z cytryny
Szczypta soli i czarnego pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do dekoracji

Przygotowanie:

Buraczki wyszoruj i ugotuj do miękkości. Po wystudzeniu obierz i pokrój w kosteczkę.
Pozostałe składniki wraz z burakami wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
To wszystko! Bummus przechowuj w lodówce do kilku dni lub zamroź nadmiar. Możesz przybrać dodatkową kapką tahini lub oliwy z oliwek.

Hummus ze szpinakiem i fetą

Połączenie szpinaku z serem feta znane jest każdemu miłośnikowi dobrego jedzenia, jednak nie każdy z nich próbował wersji kanapkowej tego specjału – zwłaszcza w towarzystwie hummusu! Jego zielony kolor odmieni twoje kanapki, a smak przywoła wspomnienia z Grecji.

A to już wiesz?  Śniadanie mistrzów! Najlepsze przepisy na dobre rozpoczęcie dnia

Składniki:

1 puszka (260g) gotowanej ciecierzycy, np. marki Jasmeen
4 szklanki szpinaku baby
2 łyżki tahini, np. marki Jasmeen
3 łyżki soku z cytryny
50 ml oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
Szczypta chilli w płatkach
100-120g sera feta

Przygotowanie:

Naszykuj wszystkie składniki. Szpinak umyj i odciśnij, pokrój drobno czosnek i wyciśnij sok z cytryny.
Wszystkie składniki (oprócz sera feta) wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Dodaj ser feta i blenduj krótko, tylko do połączenia się składników. Gotowe!

Ostry hummus z harissą i miętą

Na koniec coś dla odważnych. Zapomnij o nudnych kanapkach – czerwony hummus z harissą ożywi twoje zmysły, a zawarta w nim mięta z powrotem je ukoi.

Składniki:

1-2 ząbki czosnku
1 puszka (260g) gotowanej ciecierzycy, np. marki Jasmeen
Łyżeczka soli
3-4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki zalewy z puszki ciecierzycy (lub wody)
Łyżka harissy, np. marki Jasmeen
Garść liści mięty + kilka do przybrania

Przygotowanie:

Pikantny hummus z harissą możesz przygotować na dwa sposoby. Jeśli chcesz otrzymać jednolitą masę, zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Możesz także zblendować wszystko oprócz harissy i podać delikatny miętowy hummus przystrojony intensywnie czerwoną harissą. Wtedy każdy kęs zaskoczy cię na nowo.

Smacznego!

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Orientalne kanapki, czyli hummus w doborowym towarzystwie LIFESTYLE, Żywienie - Jego gładka konsystencja, kremowy kolor i charakterystyczny smak są rozpoznawalne na całym świecie. Hummus, bo o nim mowa, sprawdza się jako smarowidło do pieczywa, dip do surowych warzyw, dodatek do dań głównych…
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy