Data publikacji: 2019-01-14
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Nowy rok rozpoczynamy karnawałem! Zobacz nasze pomysły na imprezowe menu
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Karnawał to idealny moment na spotkania towarzyskie i huczne przyjęcia. Tym bardziej, że trwa on aż do początku marca. Aby zabawa była udana musisz zadbać o dobrą muzykę, efektowne dekoracje, ale i ciekawe menu. Jakie potrawy przyrządzić?
Karnawał to idealny moment na spotkania towarzyskie i huczne przyjęcia. Tym bardziej, że trwa on aż do początku marca. Aby zabawa była udana musisz zadbać o dobrą muzykę, efektowne dekoracje, ale i ciekawe menu. Jakie potrawy przyrządzić? Najlepiej, oryginalne w smaku i łatwe w przygotowaniu. Sprawdź nasze przepisy – niektóre składniki na pewno masz w lodówce!
Żadne karnawałowe przyjęcie nie może obejść się bez przekąsek, których goście będą mogli spróbować pomiędzy przerwą w tańcu. Chcesz ich zaskoczyć? Przygotuj proste, ale i oryginalne dania. Z czego? Na przykład z parówek! Będą idealnym składnikiem do zapiekanek, sałatek i potraw z ciasta francuskiego. Co więcej, ich przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 30 minut. Brzmi dobrze? Do dzieła!
1. Mini zapiekanki (czas przygotowania: 30 min)
Składniki:
30 dag parówek (np. dobropolanki JBB Bałdyga)
750 g ziemniaków
200 g słodkiej śmietany
Garść startego sera cheddar
1 cebula
1 ząbek czosnku
Kawałek masła
2 jajka
Kilka listków świeżego tymianku
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w plasterki. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a cebulę zeszklij na oliwie. Następnie podsmaż ją na patelni z przetartym czosnkiem i pokrojonymi parówkami. Połącz ze sobą śmietanę i jajka. W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem. Małe foremki do pieczenia posmaruj masłem i napełnij farszem. Na koniec całość posyp startym serem cheddar. Piecz przez kilka minut w piekarniku, aż ser się zarumieni.
2. Sałatka z parówkami, kukurydzą i rzodkiewką (czas przygotowania: 20 min)
Składniki:
Opakowanie parówek (np. dobropolanki JBB Bałdyga)
½ puszki kukurydzy
1 czerwona papryka
Pęczek rzodkiewek
Składniki na sos:
Łyżka majonezu
Mały jogurt naturalny
Sól, pieprz do smaku
Koperek
Sposób przygotowania:
Parówki pokrój w talarki, a wszystkie warzywa w kostkę. Następnie dodaj kukurydzę i przygotuj sos: wymieszaj jogurt z majonezem, przypraw solą i pieprzem oraz dodaj pokrojony koperek. Na koniec połącz ze sobą wszystkie składniki.
3. Kieszonki ze szpinakiem (czas przygotowania: 30 min)
Składniki:
Parówki (np. dobropolanki JBB Bałdyga)
Ciasto francuskie
Garść startego żółtego sera
1 paczka mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 jajko
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Szpinak wraz z czosnkiem odparuj na patelni, przypraw solą i pieprzem, następnie ostudź. Posmaruj ciasto francuskie masą szpinakową, posyp startym serem i zawiń w nie parówki. Gotowe sakiewki posmaruj jajkiem. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiecz do rumianego koloru.
Smacznej i udanej zabawy!
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie