Informacja prasowa
Grajewo, 24 listopada 2020
Naturalne sposoby na jesienno-zimowe przeziÄ?bienie
Co roku mniej wiÄ?cej we wrze??niu rozpoczyna siÄ? sezon naâ?? katar, kichanie i b??l gard??a, jednak nad budowaniem swojej odporno??ci nale??y pracowaÄ? ca??y rok. Najwa??niejsza jest aktywno??Ä? fizyczna i zbilansowana dieta. DziÄ?ki nim mo??na skutecznie dbaÄ? o zdrowie i system immunologiczny, a tak??e dobre samopoczucie. Co zrobiÄ?, gdy nagle organizm odm??wi pos??usze??stwa i z??apie infekcjÄ?? Jak naturalnie walczyÄ? z jesienno-zimowym przeziÄ?bieniem?
Witaminki, witaminkiâ??
Bardzo wa??na jest odpowiednia suplementacja witamin i minera????w, by nie dopu??ciÄ? do spadku formy organizmu i braku energii. Oczywi??cie, mo??na postawiÄ? na gotowe preparaty z apteki, jednak zdecydowanie lepiej jest dostarczaÄ? sobie wszystkie warto??ciowe sk??adniki w spos??b naturalny wraz z po??ywieniem. SiÄ?gajmy przede wszystkim po sezonowe owoce i warzywa. Starajmy siÄ? wybieraÄ? wyroby polskie. Niestety czas transportu negatywnie wp??ywa na produkty, ich ??wie??o??Ä? i warto??ci od??ywcze, dlatego kupujmy regionalne jab??ka, gruszki, dynie czy ??liwki. Co jeszcze cennego daje nam polska z??ota jesie??? Na przyk??ad grzyby, a w nich potas, fosfor, magnez, a tak??e witaminy z grupy B. Nie dajmy siÄ? tak??e zwie??Ä? pozorom, ??e to cytrusy majÄ? najwiÄ?cej witaminy C. Lepiej postawiÄ? na dzikÄ? r????Ä?, kt??ra ma jej nawet 40 razy wiÄ?cej lub paprykÄ?, kt??ra ma jej tyle, co 10 cytryn!
Dobre, bo fermentowane
Odporno??Ä? w du??ym stopniu zale??y od zdrowia naszych jelit i to w??a??nie o ich prawid??owÄ? pracÄ? musimy zadbaÄ?, je??li chcemy szybko i sprawnie broniÄ? siÄ? przed czynnikami chorobotw??rczymi. W diecie nie mo??e zabraknÄ?Ä? zawierajÄ?cych naturalne probiotyki kiszonek (og??rk??w, kapusty), ale tak??e fermentowanych produkt??w mlecznych, kt??rych bakterie fermentacji mlekowej pozytywnie wp??ywajÄ? na mikroflorÄ? jelit, a co za tym idzie na naszÄ? odporno??Ä?. Je??li wiÄ?c dopad?? CiÄ? spadek formy, koniecznie musisz zaopatrzyÄ? siÄ? w naturalne jogurty i kefiry (np. Milko), a tak??e ma??lankÄ? (np. Ma??lankÄ? MrÄ?gowskÄ?), wystÄ?pujÄ?cÄ? w szerokiej gamie smak??w, takich jak np. owoce le??ne, cytryna czy pieczone jab??ko. Picie tego rodzaju nabia??u wskazane jest codziennie, zw??aszcza w czasie i po antybiotykoterapii, poniewa?? wzmacnia on uk??ad odporno??ciowy i pobudza organizm do walki z chorobotw??rczymi drobnoustrojami.
Ruch to zdrowie
Zdrowe od??ywianie i aktywno??Ä? fizyczna to podstawowe filary budowania odporno??ci. O te dwa elementy trzeba dbaÄ? ca??y rok, nie tylko przed sezonem jesienno-zimowym. Korzy??ci z aktywnego stylu ??ycia i zbilansowanej diety bÄ?dÄ? widoczne tak??e wtedy, gdy dopadnie nas infekcja. By pobudziÄ? uk??ad odporno??ciowy do walki wystarczy nawet niewielka aktywno??Ä? â?? warto w??Ä?czyÄ? jÄ? w codzienny harmonogram. Nie muszÄ? byÄ? to intensywne treningi ani sporty wyczynowe, wystarczy kr??tki spacer lub inna forma ruchu, kt??ra sprawia nam najwiÄ?kszÄ? przyjemno??Ä?, na przyk??ad szybki marsz, jogging z psem, a mo??e po prostu Ä?wiczenia na macie w salonie w rytm ulubionej muzyki.
PamiÄ?tajmy tak??e o odpowiedniej ilo??ci snu i poziomie nawodnienia. Wyr??bmy w sobie nawyk siÄ?gania po wodÄ?, nawet gdy w ch??odne dni nie odczuwamy du??ego pragnienia. Niedob??r p??yn??w prowadzi do z??ego samopoczucia, wp??ywa na problemy z koncentracjÄ? oraz powoduje os??abienie, a nawet b??l g??owy. Tylko wyspani, nawodnieni i odpowiednio od??ywieni bÄ?dziemy mieli si??Ä? walczyÄ? z jesienno-zimowymi infekcjami.