LIFESTYLE Żywienie

Międzynarodowy Dzień Gofra. Celebruj słodkie święto bez wychodzenia z domu!

Międzynarodowy Dzień Gofra. Celebruj słodkie święto bez wychodzenia z domu!
Data publikacji: 2020-03-25 Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Międzynarodowy Dzień Gofra. Celebruj słodkie święto bez wychodzenia z domu! Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie 25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień

Data publikacji: 2020-03-25
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Międzynarodowy Dzień Gofra. Celebruj słodkie święto bez wychodzenia z domu!
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Międzynarodowy Dzień Gofra. Celebruj słodkie święto bez wychodzenia z domu! LIFESTYLE, Żywienie -

25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. To deser, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Dla wielu jest to smak z dzieciństwa, inni uważają go za idealną słodycz w cieplejsze dni. Świętuj ten dzień bez wychodzenia z domu i spróbuj samemu przyrządzić wyjątkowy przysmak z pomocą oryginalnej wedlowskiej czekolady.  

Przepis I – Gofry czekoladowe

LISTA SKŁADNIKÓW:

200 g mąki pszennej 
50 g drobnego cukru do wypieków 
40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
1/2 łyżeczki soli 
3 jajka, żółtka i białka (osobno) 
55 g roztopionego i przestudzonego masła 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
450 g maślanki 
1/2 – 3/4 szklanki posiekanej drobno czekolady mlecznej E.Wedel 

PRZYGOTOWANIE 

1.Mąkę, cukier, kakao ciemne z Ghany E.Wedel, proszek, sodę, sól – przesiej i wymieszaj. 

2. Żółtka zmiksuj z masłem, ekstraktem z wanilii, maślanką. Powstałą masę zmiksuj z suchymi składnikami. Odłóż ciasto na 5 minut. 

3. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka i dodaj do odłożonego ciasta razem 
z rozdrobnioną czekoladą i bardzo delikatnie wymieszaj. Piecz w gofrownicy do osiągnięcia złotego koloru. Podawaj ciepłe. 

Przepis II – Gofry czekoladowe z karmelowym mascarpone i kiwi z bazylią

LISTA SKŁADNIKÓW:

2 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
1 szklanka mleka
⅓ szklanki szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g mascarpone
2 łyżki jogurtu naturalnego
Czekotubka Karmellove
Kakao – 2-3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
4 kiwi
kilka gałązek świeżej bazylii
1 łyżka miodu
1 cytryna
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE 

1.W misce ubij jajka z cukrem. Dodaj przesianą mąkę, ekstrakt waniliowy, kakao ciemne 
z Ghany, olej, mleko i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

2. Jogurt wymieszaj z serkiem mascarpone. Dodaj nadzienie Czekotubki Karmellove. Dopraw miodem i sokiem z cytryny. Kiwi obierz i pokrój w plasterki. Polej miodem i sokiem z cytryny oraz dodaj posiekaną bazylię. Odstaw do zamarynowania.

A to już wiesz?  Udany sezon grillowy z Ajvarem Podravka

3. Gofry smaż w gofrownicy, aż brzegi będą chrupiące. Upieczone podaj z kremem 
i owocami.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Międzynarodowy Dzień Gofra. Celebruj słodkie święto bez wychodzenia z domu! LIFESTYLE, Żywienie -
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy