Data publikacji: 2020-03-25
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Międzynarodowy Dzień Gofra. Celebruj słodkie święto bez wychodzenia z domu!
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. To deser, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Dla wielu jest to smak z dzieciństwa, inni uważają go za idealną słodycz w cieplejsze dni. Świętuj ten dzień bez wychodzenia z domu i spróbuj samemu przyrządzić wyjątkowy przysmak z pomocą oryginalnej wedlowskiej czekolady.
Przepis I – Gofry czekoladowe
LISTA SKŁADNIKÓW:
200 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru do wypieków
40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
3 jajka, żółtka i białka (osobno)
55 g roztopionego i przestudzonego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
450 g maślanki
1/2 – 3/4 szklanki posiekanej drobno czekolady mlecznej E.Wedel
PRZYGOTOWANIE
1.Mąkę, cukier, kakao ciemne z Ghany E.Wedel, proszek, sodę, sól – przesiej i wymieszaj.
2. Żółtka zmiksuj z masłem, ekstraktem z wanilii, maślanką. Powstałą masę zmiksuj z suchymi składnikami. Odłóż ciasto na 5 minut.
3. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka i dodaj do odłożonego ciasta razem
z rozdrobnioną czekoladą i bardzo delikatnie wymieszaj. Piecz w gofrownicy do osiągnięcia złotego koloru. Podawaj ciepłe.
Przepis II – Gofry czekoladowe z karmelowym mascarpone i kiwi z bazylią
LISTA SKŁADNIKÓW:
2 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
1 szklanka mleka
⅓ szklanki szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g mascarpone
2 łyżki jogurtu naturalnego
Czekotubka Karmellove
Kakao – 2-3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
4 kiwi
kilka gałązek świeżej bazylii
1 łyżka miodu
1 cytryna
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE
1.W misce ubij jajka z cukrem. Dodaj przesianą mąkę, ekstrakt waniliowy, kakao ciemne
z Ghany, olej, mleko i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
2. Jogurt wymieszaj z serkiem mascarpone. Dodaj nadzienie Czekotubki Karmellove. Dopraw miodem i sokiem z cytryny. Kiwi obierz i pokrój w plasterki. Polej miodem i sokiem z cytryny oraz dodaj posiekaną bazylię. Odstaw do zamarynowania.
3. Gofry smaż w gofrownicy, aż brzegi będą chrupiące. Upieczone podaj z kremem
i owocami.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie