Data publikacji: 2020-05-29
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Home office a dieta? Postaw na lekkie posiłki
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Jadłospis na home office
W obecnej sytuacji dom to już nie tylko miejsce, w którym odpoczywamy, ale także pracujemy. Jednym z największych wyzwań pracy zdalnej, poza realizacją określonych zadań stawianych przez szefa, jest również utrzymanie odpowiedniej diety. Co zatem jeść podczas home office, by nie plądrować lodówki i szafek ze słodyczami w poszukiwaniu pustych kalorii? Podpowiadamy.
Jedz rozsądnie
Gdy codzienny harmonogram dnia wypełniają nie tylko raporty i wideokonferencje, ale i także pomoc dzieciom w zdalnych lekcjach czy wyprowadzanie psa na spacer, ciężko pamiętać o dobrze zbilansowanej diecie. To właśnie odpowiedni jadłospis bogaty w warzywa, owoce i cenne składniki dostarcza nam energii na cały dzień i sprawia, że jesteśmy bardziej produktywni podczas pracy zdalnej. Postawmy więc na lekkie posiłki, które będą smaczne i co ważne – ekspresowe w przygotowaniu.
Sprawdźcie nasze przepisy na nadziewane muszelki oraz przekąski ze szpinakiem.
Nadziewane muszelki
Składniki:
2 parówki #JBB Polanki
10 sztuk makaronu muszli, dużych
pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej
2 łyżki majonezu
100 g kukurydzy z puszki
świeżo mielony pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente w posolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Pozostałe składniki pokrój w drobną kostkę, dodaj majonez oraz kukurydzę, dopraw pieprzem i solą. Nadziej muszle farszem.
Przekąska ze szpinakiem
Składniki:
150g szynki biebrzówki #JBB
Ciasto francuskie
200g świeżego szpinaku
50 g sera fety
50g serka śmietankowego
2 jajka
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie podziel na 6 równych kwadratów, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do naczynia miksującego wrzuć liście szpinaku, pokrojoną szynkę, serek śmietankowy oraz fetę. Dopraw solą i pieprzem oraz dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zmiksuj wszystko w trybie pulsacyjnym do uzyskania lekko zmiksowanej konsystencji. Nałóż farsz na środek ciasta i zagnij rogi do środka. Posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w piekarniku w 180 stopniach przez około 25 minut, do uzyskania złocistego koloru.
Smacznego!
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie