Historia zupy ?? niezwyk??e losy kr??lowej polskiej kuchni
Syc?ca, rozgrzewaj?ca, wszechstronna i nieograniczona pod wzgl?dem smaku zupa od wiek??w pracowa??a na swoj? pozycj? kr??lowej w polskiej kuchni. B?d?c zar??wno pysznym daniem samym w sobie, jak i nieod???cznym elementem tradycyjnego obiadu nie bez powodu nale??y do kanonu najch?tniej przyrz?dzanych potraw. Dzi?ki swojej prostocie oraz mo??liwo??ci wykorzystania dowolnych sk??adnik??w i proporcji ka??dego dnia skrada serca zar??wno koneser??w nowych zestawie?? smakowych, jak i amator??w sztuki kulinarnej, dopiero nabieraj?cych bieg??o??ci w domowych gotowaniu. W jaki spos??b jednak zupa znalaz??a si? w kanonie kuchni polskiej i ??wiatowej?
W polskiej tradycji kulinarnej obiad bez zupy nie jest prawdziwym, domowym obiadem. Zupa pe??ni rol? ciep??ej przystawki i ma zadanie zaspokoi? pierwszy g????d oraz rozgrza? nas, szczeg??lnie jesieni? i zim?, gdy na dworze zaczyna panowa? mr??z . Drugie danie obowi?zkowo musi zosta? poprzedzone talerzem gor?cej, syc?cej i bogatej w smaku og??rkowej, jarzynowej lub innej, dowolnej pozycji spo??r??d tak licznego repertuaru polskich zup. Nic dziwnego zatem, ??e zupa codziennie go??ci na prawie ka??dym polskim stole. Z pewno??ci? nale??y ona r??wnie?? do najcz???ciej jedzonych przez nas da??, poniewa?? paradoksalnie nie jest zale??na w ??adnym stopniu od drugiego dania. Na mniejszy apetyt doskonale sprawdzi si? miska wyrazistej pomidorowej z ry??em, pieczarkowa lub krupnik. Cho? bardzo r????ne od siebie, zupy nale??? do tego samego rodzaju i prawdopodobnie to w??a??nie dowolno??? w wyborze smaku i komponent??w decyduje o tak wielkim zami??owaniu do nich, przekazywanym z pokolenia na pokolenie.
Sk?d si? wzi???a zupa?
Istniej? tezy, ??e historia zupy jest co najmniej tak d??uga jak historia samego gotowania. Danie to jest obecne na ka??dym kontynencie, w ka??dej kulturze i cho? odmienne pod wzgl?dem smak??w i konsystencji, identyczne w metodzie przygotowania. Chocia?? nam zupa kojarzy si? przede wszystkim z kuchni? polsk?, jest ona obecna praktycznie wsz?dzie. Niemiecka Suppe, francuska soupe, w??oska zuppa, szwedzka soppa, hiszpa??ska sopa, rosysja ??sup? (?????) ?? bez wzgl?du na to, w kt??r? stron? ??wiata skierujemy wzrok, w jad??ospisie z pewno??ci? znajdziemy danie, kt??re nie tylko wygl?da, ale i nazywa si? prawie tak samo. Tak jak w przypadku innych najznamienitszych wynalazk??w ludzko??ci, tak i do zupy prawa ro??ci sobie wiele narod??w. Samo s??owo ma korzenie francuskie, kt??re wyros??o na kanwie wywodz?cego si? z ??aciny ludowej okre??lenia suppa, oznaczaj?cego chleb moczony w bulionie.
Dzieje potrawy si?gaj? jednak dalej ni?? kultura europejska. Ju?? cz??owiek pierwotny mia?? zdaniem naukowc??w przygotowywa? proste potrawy oparte na dodaniu sk??adnik??w do gotuj?cej si? wody. Zagotowanie warzyw i mi?siw nie wymaga ani du??ych umiej?tno??ci kulinarnych, d??ugotrwa??ych przygotowa??, drogich sk??adnik??w, dzi?ki czemu zupa przyrz?dzana mog??a by? wsz?dzie tam, gdzie mo??na by??o rozpali? palenisko i zosta? jedzona przez ca??? rodzin? ?? dzieci, doros??ych i starszych. Ich ogromn? zalet? jest te?? bogactwo ??atwo przyswajalnych sk??adnik??w od??ywczych, kt??re nie mog??yby zosta? spo??yte w formie surowej. Wynalezienie naczy?? ceramicznych oko??o 5000 lat przed nasz? er? najprawdopodobniej u wybrze??y Morza ??r??dziemnego upowszechni??o przygotowywanie tej potrawy i pozwoli??o jej rozprzestrzeni? si? najpierw na ca??ym kontynencie, a nast?pnie i poza jego granicami.
Istota zupy
Sekretem smaku zupy jest jej idealne nasycenie aromatem wszystkich sk??adnik??w, co mo??liwe jest do uzyskania w czasie bardzo d??ugiego gotowania na ma??ym ogniu. Aby idealnie wydoby? smak ka??dego komponentu wa??ne jest, by zala? je zimn? wod?, co pozwoli na systematyczne uwalnianie si? aromatu. Wrzucaj?c sk??adniki do wrz?tku smak zostanie zamkni?ty wewn?trz, przez co wywar stanie si? mniej aromatyczny i nie tak nasycony sk??adnikami od??ywczymi, wydobytymi z warzyw i mi?sa. Pod k?tem tre??ci dzielimy zupy na klarowne i zag?szczone, kt??re pod koniec gotowania dope??niamy zasma??k? lub ??mietan?. Dzi?? niezwykle popularne zupy gotowe pozwalaj? zaoszcz?dzi? czas i wysi??ek, kt??ry rutynowo sp?dzamy w kuchni. Co ciekawe, historia zup ??atwych w transporcie zacz???a si? ju?? w XVIII wieku. Najpierw praktykowano d??ugotrwa??e gotowanie mi?sa, a?? do zg?stnienia wywaru, kt??ry nast?pnie mo??na by??o suszy?. Nast?pnie nadesz??a era kultowej skondensowanej zupy Campbell, wynalezionej w 1897 w Stanach Zjednoczonych. Z kolei obecne dzi?? na p????kach zupy w por?cznych foliowych opakowaniach, zar??wno szczelnych, lekkich, jak i pozwalaj?cych zachowa? pe??ni? smaku uzyskanego dzi?ki jedynie naturalnym sk??adnikom, stanowi? idealne odwzorowanie smak??w domowej kuchni. ?? Technologia produkowania zup gotowych osi?gn???a dzi?? poziom, kt??ry pozwala nie tylko na uzyskanie smaku typowego dla da?? przyrz?dzanych w domu. Co niezwykle wa??ne, nasze zupy s? nie tylko, zgodnie z nazw?, gotowe do zjedzenia praktycznie tu?? po otwarciu, ale cechuj? si? tak??e w??a??ciwo??ciami rozgrzewaj?cymi, poprawiaj?c samopoczucie oraz szybko zaspokajaj?c apetyt. Dzi?ki du??ej ilo??ci kawa??k??w warzyw, ziemniak??w i mi?sa, a tak??e dodatk??w, takich jak kasza, ry?? czy makaron, w niczym nie ust?puj? domowemu posi??kowi, zar??wno pod k?tem wygl?du, jak i smaku, pozwalaj?c dodatkowo zaoszcz?dzi? czas, rutynowo sp?dzany w kuchni ?? m??wi Anna Jackowicz z firmy Profi od ponad 20 lat specjalizuj?cej si? w produkcji domowych zup gotowych. ?? Niezale??nie od tego, czy mamy ochot? na pomidorow?, pieczarkow?, krupnik czy te?? bardziej po??ywn? grochow? lub ??urek, mo??emy cieszy? si? ich smakiem w kilka chwil, bez konieczno??ci robienia zakup??w i bez gotowania ?? dodaje ekspert.
Smaki tradycyjnych, polskich zup
Jedn? z najbardziej klasycznych zup kuchni polskiej jest ??urek, przygotowywany na bazie zakwasu chlebowego z m?ki ??ytniej. Dzi?ki niemu zyskuje sw??j wyrazisty, lekko kwa??ny smak, kt??ry doskonale uzupe??niaj? kawa??ki gotowanych ziemniak??w, jajko na twardo oraz szczypta majeranku. Niedzielnym rarytasem od dekad pozostaje klasyczny ros????, kt??rego pochodn? jest poniedzia??kowa i najbardziej tradycyjna dla polskiej kuchni pomidorowa, przygotowana poprzez dodanie do gotowego wywaru koncentratu pomidorowego i odrobiny ??mietanki. Smakuje wy??mienicie zar??wno w towarzystwie makaronu, jak i ry??u. Z bulionu wyczarowa? mo??na tak??e szybk? pieczarkow?, dodaj?c do niego podsma??one kawa??eczki grzyb??w oraz zabielaj?c s??odk? ??mietank?. Propozycjami bardziej tre??ciwymi s? z pewno??ci? zupy z nasion ro??lin str?czkowych. Znana wielbicielom syc?cych smak??w grochowa, a tak??e b?d?ca jednocze??nie zup? i drugim daniem fasolka po breto??sku to jedne z najbardziej po??ywnych polskich zup, kt??re sprawdz? si? szczeg??lnie w czasie ch??odniejszych miesi?cy. M??wi?c o tradycyjnych polskich zupach nie spos??b pomin?? krupniku ?? lekkiego, a zarazem dodaj?cego energii dzi?ki dodatkowi kaszy j?czmiennej.
Zupa na kra??cu ??wiata
Nawet tak proste danie, jak zupa, mo??e przybiera? r????ne zaskakuj?ce formy, w zale??no??ci od tego, w kt??rym rejonie ??wiata jest przygotowywana. W Grecji oraz Turcji klasycznym elementem kuchni jest avgolemono, czyli bulion mi?sny lub warzywny zag?szczony jajkami i cytryn?. W Australii, Nowej Zelandii oraz u wybrze??y Stan??w Zjednoczonych przyrz?dza si? chowder, b?d?cy wariacj? na temat zupy dawniej przygotowywanej jedynie na morzu. Dzi?? jest to zabielony wywar rybno-mi?sny z dodatkiem boczku i cz?sto r??wnie?? kukurydzy. Hiszpa??skie gazpacho w przeciwie??stwie do innych zup nie wymaga gotowania, a opiera si? na ???czeniu zimnych sk??adnik??w ?? zmiksowanych warzyw, octu i oliwy oraz chleba, kt??ry po rozmoczeniu zag?szcza zup?. Ciekawostk? ze ??wiata zup jest tak??e w??oska stracciatella, kt??ra przywodzi na my??l lody z dodatkiem czekoladowych wi??rk??w. W istocie jest to ros???? z dodatkiem lanych klusek urozmaiconych parmezanem. Wyrafinowanie brzmi?cy francuski consomm? to nic innego, jak bardzo klarowny i bogaty w smaku bulion, kt??rego przygotowanie trwa? mo??e nawet do 12 godzin. Bliskowschodnia melokhia, cho? przypomina z wygl?du szczawiow?, stanowi natomiast egipsk? odmian? zupy z kurczakiem na bazie li??ci juty, a jej historia si?ga czas??w faraon??w. Prawdziw? osobliwo??ci? z punktu widzenia polskiego smakosza jest na pewno zupa z jadalnych jask????czych gniazd, przyrz?dzana w Chinach. Co ciekawe ju?? w XIX wieku znana by??a Europejczykom mi?dzy innymi dzi?ki ciekawym nutom smakowym i walorom od??ywczym. Na uwag? zas??uguj? tak??e zupy z Dalekiego Wschodu, mi?dzy innymi z Japonii, kt??ra r??wnie?? mo??e pochwali? si? bardzo bogatym repertuarem w tej kategorii da??. W odr????nieniu od europejskich zup, gdzie gotuje si? wszystkie sk??adniki razem, te dalekowschodnie powstaj? wskutek zalania przygotowanych ju?? w miseczce sk??adnik??w bulionem dashi, sporz?dzonym z wodorost??w i suszonego tu??czyka bonito. Typow? dla kuchni japo??skiej zup? jest tak??e miso z fermentowanej soi. Z kolei kojarzony z Japoni? ramen w istocie wywodzi si? z kuchni chi??skiej. Nieco bardziej egzotyczny smak maj? natomiast zupy tajskie. Klasyczne po???czenie mleczka kokosowego i wyrazistej kompozycji przypraw curry, dope??nionych nut? limonki na dobre przenikn???o ju?? tak??e do upodoba?? kulinarnych Polak??w.
Wi?cej informacji o zupach na www.profi.pl.
——–
PROFI Sp. z o.o. (dawniej Wielkopolska Wytw??rnia ??ywno??ci Profi), powsta??a w 1993 i obecnie zajmuje czo??ow? pozycj? w??r??d producent??w ??ywno??ci na polskim rynku. Firma jest r??wnie?? liderem w bran??y pasztet??w z drobiem, posiadaj?c ponad 50% udzia??u w rynku oraz liderem kategorii zup z p????ki z udzia??em warto??ciowym w rynku przekraczaj?cym 40%.
Dzi?? w portfolio produktowym firmy Profi, obok szerokiej gamy zup i pasztet??w, znajduj? si? r??wnie?? takie kategorie, jak ch??odzone zupy i dania gotowe, smalce oraz konserwy mi?sne. Wszystkie produkty powstaj? w oparciu o tradycyjne receptury, z u??yciem najwy??szej jako??ci mi?s i warzyw oraz przypraw. Bezpiecze??stwo produkt??w zapewnia wykorzystanie nowoczesnej technologii produkcyjnej i spe??nienie norm ISO 9001:2015, IFS Food oraz BRC Global Standard for Food Safety.