Gruzińskie i ormiańskie dania, które pokochali Polacy

Gruzińskie i ormiańskie dania, które pokochali Polacy
Informacja prasowa Warszawa, 3 września 2019 Gruzińskie i ormiańskie dania, które pokochali Polacy Kuchnia gruzińska zajmuje pierwsze miejsce w sondażach na temat smaków, które Polacy

Informacja prasowa
Warszawa, 3 września 2019

Gruzińskie i ormiańskie dania, które pokochali Polacy

Kuchnia gruzińska zajmuje pierwsze miejsce w sondażach na temat smaków, które Polacy chcieliby spróbować w 2019 roku. Nic dziwnego, bo jest ona nie tylko bardzo smaczna, ale i sycąca. Podpowiadamy jakie dania cieszą się największą popularnością w gruzińsko-ormiańskich restauracjach.

– Podstawą kuchni gruzińskiej są mięsa. Dania przygotowywane są głównie na bazie wieprzowiny, wołowiny i jagnięciny, do których dodaje się przede wszystkim bakłażany, pomidory i paprykę, które są podstawowymi warzywami w Gruzji.
W kuchni ormiańskiej ważne miejsce zajmują również kasze, z których najpopularniejsza to bulgur. – mówi Levan Dumbowski, szef kuchni restauracji gruzińsko-ormiańskiej Leos Marani.

Oto lista dań, które najchętniej wybierają Polacy:

1) Chaczapuri – ciasto drożdżowe z nadzieniem serowym. Polacy najchętniej wybierają farsz z sera gruzińskiego lub z mięsem. Chaczapuri adżarskie
z serem i jajkiem znakomicie nadaje się na śniadanie lub pożywną przekąskę. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe.

2) Badridżani Nigwizit- czyli tzw. „gruzińskie bakłażany”. To roladki
z grillowanych plastrów bakłażana, nadziewany pastą z orzechów włoskich
i gruzińskich ziół. Na wierzchu są posypane pestkami granata.

3) Podobnym, orzechowy farsz można również znaleźć w smażonych pieczarkach. To danie nazywa się Soko Nigwizit.

4) Charczo Megruli – pożywna zupa na bazie duszonej cielęciny, doprawiona aromatycznymi ziołami i orzechami włoskimi.

5) Lobio – pachnąca kolendrą, wegetariańska potrawa z czerwonej fasoli podawana w glinianym naczyniu z gruzińskim chlebem, czyli puri.

6) Chaszlama ormiańska – bardzo sycące danie na bazie wolno gotowanych wołowych żeberek w winie z ziołami, papryką, pomidorami i ziemniakami.

7) Chinkali – wielbiciele pierogów na pewno powinni spróbować wypełnionych mięsnym farszem gruzińskich chinkali, które kształtem przypominają sakiewkę.

8) Garni Jarach – jest daniem góralskim kuchni ormiańskiej. To grillowany bakłażan przykryty duszonym mięsem oraz gorącym, bardzo aromatycznym sosem pomidorowo – paprykowym.

9) Tolma – fani gołąbków powinni koniecznie spróbować ormiańskiej wersji tego smakołyku, gdzie pyszny, mięsny farsz przyprawiony aromatycznymi ziołami zawinięty jest w liście winogron.

10) Dolma – bakłażan, pomidor i papryka to podstawowe warzywa w kuchni gruzińskiej. W tej potrawie każde z nich jest wydrążone i napełnione mielonym mięsem o wyraźnym, ziołowym aromacie.

11) Pstrąg ormiański – najpopularniejszą i najsmaczniejszą rybą w Armenii jest pstrąg, który jest serwowany zarówno w wersji pieczonej, duszonej jak
i wędzonej. Dania rybne przyprawiane są typowymi dla Ormian ziołami
i podawane w towarzystwie warzyw.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy