Warszawa, 9 listopada 2020 r.
GÄ?sina na ??w. Marcina â?? gÄ?sie miÄ?so w wydaniu Ewy Wachowicz
11 listopada na imieninach ??wiÄ?tego Marcina kr??lujeâ?? gÄ?sina. Aby przybli??yÄ? tradycjÄ? spo??ywania tego szlachetnego miÄ?sa, najpiÄ?kniejsza kobieta polskiej kuchni, Ewa Wachowicz specjalnie dla marki Appetita przygotowa??a autorskie przepisy z gÄ?sinÄ? w roli g????wnej.
Obchody ??wiÄ?ta Niepodleg??o??ci i Dnia ??wiÄ?tego Marcina to doskona??e okazje, by zaserwowaÄ? gÄ?sinÄ?, kt??ra idealnie sprawdzi siÄ? do da?? popisowych. GÄ??? ma najbardziej szlachetne miÄ?so spo??r??d drobiu. Jest smaczna, a przy tym bardzo zdrowa i warto??ciowa, dlatego warto o niej pamiÄ?taÄ? nie tylko w listopadzie.
NiedocenianÄ?, a jednocze??nie coraz bardziej popularnÄ? w Polsce gÄ?sinÄ? mo??na przygotowaÄ? na wiele sposob??w. KulinarnÄ? przygodÄ? z niÄ? warto rozpoczÄ?Ä? od sprawdzonych przepis??w. GÄ?sina przygotowana wed??ug autorskich propozycji Ewy Wachowicz dla marki Appetita u??wietni uroczyste obiady i wykwintne kolacje. GÄ??? faszerowanÄ? kapustÄ? czy gÄ?sie n????ki w czerwonym winie z ??urawinÄ? zachwycÄ? smakiem i niezwyk??ym aromatem.
GÄ??? faszerowana kapustÄ?
Sk??adniki :
â?? 1 ca??a gÄ??? (4-5 kg)
â?? S??l
â?? Majeranek Appettita
â?? Tymianek Appettita
â?? 250 g boczku w plastrach
â?? 2 szklanki miodu pitnego
Farsz
â?? 1Â? kg kapusty kiszonej
â?? 1 ??y??ka t??uszczu z gÄ?si
â?? 250 g boczku
â?? 5 cebul
â?? 5 zÄ?bk??w czosnku
â?? 50 g suszonych grzyb??w (namoczonych)
Opis przygotowania:
TuszkÄ? umyÄ? i oczy??ciÄ?. Z wnÄ?trza wyjÄ?Ä? ca??y t??uszcz. PrzyprawiÄ? solÄ?, tymiankiem i majerankiem â?? w ??rodku i na zewnÄ?trz. Prze??o??yÄ? do du??ego naczynia do zapiekania, przykryÄ? i wstawiÄ? do lod??wki na 2 godziny.
KapustÄ? kiszonÄ? prze??o??yÄ? do garnka. DodaÄ? grzyby wraz z wodÄ?, w kt??rej siÄ? moczy??y (ewentualnie podlaÄ? wodÄ?), przykryÄ? i na wolnym ogniu dusiÄ? do miÄ?kko??ci.
Na patelni wytopiÄ? trochÄ? gÄ?siego t??uszczu. DorzuciÄ? pokrojony w kostkÄ? boczek. Gdy siÄ? zrumieni, dodaÄ? pokrojone w pi??rka cebule. Po chwili do??o??yÄ? posiekany czosnek. WymieszaÄ? i przesma??yÄ?. DorzuciÄ? do kapusty. Pod przykryciem dusiÄ? przez ok. 20 minut.
Farsz na??o??yÄ? do gÄ?si. Sk??rÄ? spiÄ?Ä? wyka??aczkami i zasznurowaÄ? dratwÄ?. TuszkÄ? ob??o??yÄ? plastrami boczku i podlaÄ? odrobinÄ? miodu pitnego. WstawiÄ? do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez ok. 4 godziny pod przykryciem. Potem zwiÄ?kszyÄ? temperaturÄ? do 200°C i piec ok. 30-45 minut, by nadaÄ? gÄ?si z??otego koloru (czas zale??y od wagi gÄ?si). Co Â? godziny podlewaÄ? miÄ?so miodem pitnym. GÄ??? podawaÄ? z sosem spod pieczenia i ziemniakami w mundurkach.
GÄ?sie n????ki w czerwonym winie z ??urawinÄ?
Sk??adniki:
â?? 4 gÄ?sie n????ki
â?? 2 ??y??eczki Tymianku Appetita
â?? S??l czosnkowa Appetita
â?? 100 g suszonej ??urawiny np. Siesta
â?? 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
â?? Smalec gÄ?si lub mas??o klarowane do sma??enia
Opis przygotowania:
GÄ?sinÄ? umyÄ? i osuszyÄ? rÄ?cznikiem papierowym. Opr??szyÄ? solÄ? czosnkowÄ? i tymiankiem. ZostawiÄ? w lod??wce na parÄ? godzin, by miÄ?so siÄ? zamarynowa??o. W rondlu rozgrzaÄ? ??y??kÄ? t??uszczu, obsma??yÄ? udka, podlaÄ? czerwonym winem, dodaÄ? ??urawinÄ? i dusiÄ? do uzyskania miÄ?kko??ci. PodawaÄ? z pieczonymi ziemniakami z przyprawÄ? do ziemniak??w i modrÄ? kapustÄ?.
Producent: Colian Sp. z o.o.
Marka: Appetita
Produkty:
â?? Majeranek Appetita (8 g), cena ok. 1,70 z??/opakowanie
â?? Tymianek Appetita (10 g), cena ok. 1,70 z??/opakowanie
â?? S??l czosnkowa Appetita (30 g), cena ok. 1,70 z??/opakowanie