G?sina na ??w. Marcina ?? g?sie mi?so w wydaniu Ewy Wachowicz

Warszawa, 9 listopada 2020 r.

G?sina na ??w. Marcina ?? g?sie mi?so w wydaniu Ewy Wachowicz

11 listopada na imieninach ??wi?tego Marcina kr??luje?? g?sina. Aby przybli??y? tradycj? spo??ywania tego szlachetnego mi?sa, najpi?kniejsza kobieta polskiej kuchni, Ewa Wachowicz specjalnie dla marki Appetita przygotowa??a autorskie przepisy z g?sin? w roli g????wnej.

Obchody ??wi?ta Niepodleg??o??ci i Dnia ??wi?tego Marcina to doskona??e okazje, by zaserwowa? g?sin?, kt??ra idealnie sprawdzi si? do da?? popisowych. G??? ma najbardziej szlachetne mi?so spo??r??d drobiu. Jest smaczna, a przy tym bardzo zdrowa i warto??ciowa, dlatego warto o niej pami?ta? nie tylko w listopadzie.

Niedocenian?, a jednocze??nie coraz bardziej popularn? w Polsce g?sin? mo??na przygotowa? na wiele sposob??w. Kulinarn? przygod? z ni? warto rozpocz?? od sprawdzonych przepis??w. G?sina przygotowana wed??ug autorskich propozycji Ewy Wachowicz dla marki Appetita u??wietni uroczyste obiady i wykwintne kolacje. G??? faszerowan? kapust? czy g?sie n????ki w czerwonym winie z ??urawin? zachwyc? smakiem i niezwyk??ym aromatem.

G??? faszerowana kapust?
Sk??adniki :
?? 1 ca??a g??? (4-5 kg)
?? S??l
?? Majeranek Appettita
?? Tymianek Appettita
?? 250 g boczku w plastrach
?? 2 szklanki miodu pitnego

Farsz
?? 1? kg kapusty kiszonej
?? 1 ??y??ka t??uszczu z g?si
?? 250 g boczku
?? 5 cebul
?? 5 z?bk??w czosnku
?? 50 g suszonych grzyb??w (namoczonych)

Opis przygotowania:
Tuszk? umy? i oczy??ci?. Z wn?trza wyj?? ca??y t??uszcz. Przyprawi? sol?, tymiankiem i majerankiem ?? w ??rodku i na zewn?trz. Prze??o??y? do du??ego naczynia do zapiekania, przykry? i wstawi? do lod??wki na 2 godziny.
Kapust? kiszon? prze??o??y? do garnka. Doda? grzyby wraz z wod?, w kt??rej si? moczy??y (ewentualnie podla? wod?), przykry? i na wolnym ogniu dusi? do mi?kko??ci.
Na patelni wytopi? troch? g?siego t??uszczu. Dorzuci? pokrojony w kostk? boczek. Gdy si? zrumieni, doda? pokrojone w pi??rka cebule. Po chwili do??o??y? posiekany czosnek. Wymiesza? i przesma??y?. Dorzuci? do kapusty. Pod przykryciem dusi? przez ok. 20 minut.
Farsz na??o??y? do g?si. Sk??r? spi?? wyka??aczkami i zasznurowa? dratw?. Tuszk? ob??o??y? plastrami boczku i podla? odrobin? miodu pitnego. Wstawi? do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez ok. 4 godziny pod przykryciem. Potem zwi?kszy? temperatur? do 200°C i piec ok. 30-45 minut, by nada? g?si z??otego koloru (czas zale??y od wagi g?si). Co ? godziny podlewa? mi?so miodem pitnym. G??? podawa? z sosem spod pieczenia i ziemniakami w mundurkach.

G?sie n????ki w czerwonym winie z ??urawin?
Sk??adniki:
?? 4 g?sie n????ki
?? 2 ??y??eczki Tymianku Appetita
?? S??l czosnkowa Appetita
?? 100 g suszonej ??urawiny np. Siesta
?? 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
?? Smalec g?si lub mas??o klarowane do sma??enia

Opis przygotowania:
G?sin? umy? i osuszy? r?cznikiem papierowym. Opr??szy? sol? czosnkow? i tymiankiem. Zostawi? w lod??wce na par? godzin, by mi?so si? zamarynowa??o. W rondlu rozgrza? ??y??k? t??uszczu, obsma??y? udka, podla? czerwonym winem, doda? ??urawin? i dusi? do uzyskania mi?kko??ci. Podawa? z pieczonymi ziemniakami z przypraw? do ziemniak??w i modr? kapust?.

Producent: Colian Sp. z o.o.
Marka: Appetita
Produkty:
?? Majeranek Appetita (8 g), cena ok. 1,70 z??/opakowanie
?? Tymianek Appetita (10 g), cena ok. 1,70 z??/opakowanie
?? S??l czosnkowa Appetita (30 g), cena ok. 1,70 z??/opakowanie

Authors
Top