Żywność

Domowej roboty konfitury dla zapracowanych

Domowej roboty konfitury dla zapracowanych
Warszawa, 29 lipca 2019 r. Informacja prasowa Domowej roboty konfitury dla zapracowanych Sezon letni to czas na świeże, soczyste i dojrzałe owoce. Byłoby świetnie zachować

Warszawa, 29 lipca 2019 r.
Informacja prasowa

Domowej roboty konfitury dla zapracowanych

Sezon letni to czas na świeże, soczyste i dojrzałe owoce. Byłoby świetnie zachować wakacyjne smaki na dłużej, prawda? Dlatego już teraz powinniśmy pomyśleć o zrobieniu pysznego, domowego przetworu, który z pewnością przypomni nam smaki lata w jesienny czy zimowy dzień.

Mowa tu oczywiście o konfiturze, której przygotowanie wbrew pozorom, nie jest bardzo pracochłonne. Jeśli macie ochotę rozkoszować się słodkim i owocowym smakiem przetworów w letnie lub chłodne dni, to koniecznie sprawdźcie propozycje, jakie dla Was przygotowaliśmy.

Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z cynamonem
Składniki:
– 600 g truskawek
– 400 g rabarbaru
– 1 opakowanie cukru żelujÄ…cego 2:1 Delecta
– 4 Å‚yżeczki cynamonu
Dla osób, które lubią kwaśno-słodkie smaki, mamy coś specjalnego. Połączenie rabarbaru z truskawkami stworzy idealnie letni i świeży smak, któremu nie będziecie mogli się oprzeć!
Aby przygotować konfiturÄ™, należy obrać rabarbar i pokroić go na kawaÅ‚ki (okoÅ‚o 1 cm). NastÄ™pnie, dusimy go z dodatkiem cynamonu przez okoÅ‚o 15 minut w garnku z grubym dnem, a nastÄ™pnie odstawiamy do wystudzenia. Później zajmujemy siÄ™ truskawkami – myjemy je, oczyszczamy z szypuÅ‚ek, kroimy w ćwiartki i mieszamy z rabarbarem. Do naszego miksu owocowego dodajemy cukier żelujÄ…cy i podgrzewamy caÅ‚ość, ciÄ…gle mieszajÄ…c, aż masa siÄ™ zagotuje. Owoce gotujemy przez okoÅ‚o 3 minuty, a nastÄ™pnie wlewamy masÄ™ do wyparzonych sÅ‚oików. Jak wystygnie możemy cieszyć siÄ™ cudownym smakiem konfitury, kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota!

Konfitura jagodowa z tymiankiem
Składniki:
– 500 g borówek amerykaÅ„skich lub jagód
– 15 g Dżemixu uniwersalnego 3:1 Delecta
– garść Å›wieżego tymianku
– 150 g cukru
MiÅ‚oÅ›nikom niebanalnych smaków z pewnoÅ›ciÄ… spodoba siÄ™ pomysÅ‚ na konfiturÄ™ z jagód… z małą innowacjÄ…, ponieważ z dodatkiem tymianku!
Na początek, wypłukane i osuszone owoce wkładamy do garnka, dodajemy Dżemix i zagotowujemy całość, ciągle mieszając. Następnie obieramy listki tymianku i dodajemy do owoców, wraz z cukrem. Tak przygotowaną mieszankę gotujemy pod przykryciem około 2-3 minuty i zdejmujemy z palnika po ugotowaniu. Nie oszczędzajmy słoików i zróbmy większy zapas na zimę!

A to już wiesz?  Przepis na grillowane bakÅ‚ażany z farszem serowo-miÄ™snym i kolendrÄ…

Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z kardamonem
Składniki:
– 300 g marchwi
– 600 g pomaraÅ„czy
– skórka otarta z 1 pomaraÅ„czy
– sok wyciÅ›niÄ™ty z 1 pomaraÅ„czy
– 1 opakowanie Dżemixu uniwersalnego 3:1 Delecta
– 5 ziaren kardamonu
– 250 g cukru
– 50 ml wody
Można by pomyÅ›leć, że konfitura z dodatkiem warzyw nie może być dobra… Nic bardziej mylnego! Warto zaryzykować i przekonać siÄ™ na wÅ‚asnym podniebieniu. 😊 Aby przygotować konfiturÄ™ należy obrać marchewkÄ™ i pokroić na cienkie plasterki. NastÄ™pnie podlewamy jÄ… wodÄ… i sokiem z pomaraÅ„czy i dusimy pod przykryciem przez okoÅ‚o 20 minut. Gdy marchewka zmiÄ™knie, blendujemy jÄ… na gÅ‚adki mus. Do gotowej masy dodajemy obrane i pokrojone pomaraÅ„cze, utarty w moździerzu kardamon i wszystko mieszamy. Kiedy już wszystko idealnie połączymy, dodajemy Dżemix, stawiamy na maÅ‚ym ogniu i zagotowujemy, caÅ‚y czas mieszajÄ…c. Na koÅ„cu dodajemy cukier i ponownie gotujemy przez okoÅ‚o 3 minuty. Gotowa konfitura zaskoczy Was niesamowicie pysznym smakiem. Bon appetit!

Etykiety na słoiczki do pobrania:
https://delektujemy.pl/wp-content/uploads/2017/06/etykiety_naklejki-na-sloiki_przetwory_delektujemy.pl_.pdf
Jeśli jesteście ciekawi innych owocowych konfitur, koniecznie zajrzyjcie na https://delektujemy.pl/przepisy-na-przetwory/.

Dodatkowe informacje:

Delecta to marka spożywcza z wieloletniÄ… tradycjÄ…, cieszÄ…ca siÄ™ zaufaniem konsumentów, ceniona za szczerość, autentyczność i wysokÄ… jakość oferowanych produktów. Choć firma w zeszÅ‚ym roku obchodziÅ‚a 25-lecie swojego istnienia, to jej tradycja siÄ™ga aż 1816 roku. Marka oferuje konsumentom szeroki wybór deserów, mieszanek, przypraw oraz dodatków do domowego wypieku ciast. W portfelu producenta znaleźć można również markÄ™ Anatol – niskoprzetworzonÄ…, zbożowÄ… kawÄ™ ekspresowÄ… w saszetkach, a także zupy w proszku, w tradycyjnych polskich smakach. Firma stale rozszerza swój asortyment, dopasowujÄ…c go do dynamicznie zmieniajÄ…cych siÄ™ upodobaÅ„ klientów. DbaÅ‚ość o doskonaÅ‚y smak oraz czysty skÅ‚ad, to motto, przyÅ›wiecajÄ…ce wszystkim produktom marki. Delecta od 2015 roku wchodzi w skÅ‚ad grupy kapitaÅ‚owej Bakalland.
Więcej informacji na stronie: www.delecta.pl
Ciekawe przepisy na ciasta i desery można znaleźć tutaj: www.delektujemy.pl
__________________________________________________________________________________

A to już wiesz?  To nie czarna magia. Krótki przewodnik po czarnej herbacie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy