Data publikacji: 2018-12-04
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Dhal – idealna rozgrzewająca zupa na jesień
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Niezwykle popularna, intensywna w kolorze i smaku, zupa dhal to taka bliskowschodnia pomidorówka. Ponieważ każdy przyrządza ją trochę inaczej, istnieją jej niezliczone wariacje. Łączy je pokrewny z curry smak oraz sposób przyrządzenia – szybko, wygodnie, w jednym garnku.
Niezwykle popularna, intensywna w kolorze i smaku, zupa dhal to taka bliskowschodnia pomidorówka. Ponieważ każdy przyrządza ją trochę inaczej, istnieją jej niezliczone wariacje. Łączy je pokrewny z curry smak oraz sposób przyrządzenia – szybko, wygodnie, w jednym garnku. Proponujemy jej gęstą, sycącą wersję z dodatkiem cieciorki oraz znajomego smaku pomidorów.
To rozgrzewające i zdrowe danie doskonale sprawdza się zarówno jako podstawa zróżnicowanego obiadu, jak i bez żadnych dodatków. Poza kilkoma minutami, które spędzisz krojąc cebulę i czosnek, zupa dhal właściwie robi się sama. Co więcej, z każdym dniem nabiera lepszego smaku! Eksperymentuj i próbuj różnych kombinacji, wypełniając swoją kuchnię aromatami Orientu.
Składniki:
łyżka oleju kokosowego do smażenia
2 średnie cebule (pokrojone w kostkę)
4-5 ząbków czosnku (drobno pokrojonych lub przeciśniętych przez praskę)
1-2 łyżki świeżo startego imbiru
pół łyżeczki chilli w płatkach lub z młynka
1 łyżeczka kuminu/kminu rzymskiego
pół łyżeczki nasion kolendry
2 łyżeczki mielonej kurkumy
1 łyżeczka przyprawy garam masala (lub odrobinę więcej pozostałych przypraw)
3/4 szklanki suchej czerwonej soczewicy
puszka krojonych pomidorów
puszka ciecierzycy w zalewie (np. marki Jasmeen)
puszka mleka kokosowego
500 ml bulionu lub wody
sok z połowy cytryny
sól, pieprz do smaku
kilka garści świeżego szpinaku (opcjonalnie)
świeża kolendra do przystrojenia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Na dnie dużego garnka rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, imbir oraz chilli i smaż je przez kilka minut, aż po kuchni roztoczy się intensywny zapach.
Dodaj przyprawy: kurkumę, kolendrę, kumin i garam masala i dokładnie wymieszaj.
Dodaj soczewicę, pomidory, mleko kokosowe oraz wodę lub bulion. Po wymieszaniu dopraw do smaku solą i pieprzem. Pozwól potrawie gotować się na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż soczewica zmięknie, a całe danie nabierze gęstości.
Dodaj odsączoną ciecierzycę, sok z cytryny oraz szpinak. Mieszaj kilka minut. Podawaj z ryżem, chlebkiem naan, posypaną świeżą kolendrą lub bez żadnych dodatków!
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie