Dłuższy proces palenia, podobnie do gotowania, umożliwia wydostanie aromatów i smaków, podkreślając nuty nadające łagodny smak. Aby umożliwić poznanie Crealto od Nespresso, Mauro Colagreco opracował cztery ekskluzywne przepisy: Dark Coco Zest, Velvet Pistachio, Oriental Perfume Espresso i Orange Refresher.
Czekoladowa chwila (Dark Coco Zest)
Składniki:
- 2 kapsułki Crealto (2 x 40 ml)
- 100 ml mleka
- 2 łyżki kakao w proszku
- 100 ml niesłodzonego mleczka kokosowego
- 1 łyżka cukru
- skórka z 1/4 niewoskowanej cytryny
- kruszony lód
- 3 kostki lodu
Wymieszaj kakao z mlekiem. W shakerze zaparz 2 espresso z kapsułek Crealto i dodaj 2 kostki lodu, mleczko kokosowe oraz skórkę z cytryny. Następnie dodaj do nich mleko kakaowe i wstrząsaj energicznie. Napełnij szklankę Lungo kruszonym lodem i dopełnij chłodną zawartością shakera.
Aksamitna pistacja (Velvet Pistachio)
Składniki:
- 2 kapsułki Crealto (2 x 40 ml)
- 20 ml gorącej wody
- mleko pistacjowe (30g prażonych pistacji + 125 ml półtłustego mleka)
- 80 ml mleka
- 10 nasion kardamonu
- 1 łyżka cukru
Przygotuj mleko pistacjowe przez wymieszanie prażonych pistacji z mlekiem. Odcedź je przez sitko i zachowaj 50 ml mieszanki. Podgrzej w rondlu 80 ml mleka z nasionami kardamonu, aż do zagotowania. Zdejmij mleko z ognia i pozostaw na 10 min., aby ostygło, a następnie przecedź je przez sitko. Tak przygotowane mleko kardamonowe spień przy pomocy spieniacza do mleka Aeroccino lub funkcji spieniającej twojego ekspresu. Przelej mleko pistacjowe do szklanki Lungo. Zaparz 2 espresso z mieszanki Crealto i dodaj 20ml gorącej wody. Ostrożnie przelej kawę do mleka pistacjowego. Całość dopełnij pianą z mleka kardamonowego, aby zwieńczyć przygotowany napój.
Espresso „Zapach Orientu” (Oriental Perfume Espresso)
Składniki:
- 1 kapsułka Crealto (2 x 40 ml)
- 80 ml mleka
- 2 ml syropu z migdałów
- syrop korzenny (80g cukru + 80 ml wody + 2 gwiazdki anyżu + 1 laska cynamonu + 6 listków mięty)
Delikatnie podgrzewaj wszystkie składniki korzennego syropu w rondlu, aż do zagotowania. Odstaw go na 5 minut, a następnie przecedź przez sitko. Wlej 8 ml ciepłego korzennego syropu do filiżanki Espresso, w której następnie zaparz espresso z mieszanki Crealto. Wymieszaj mleko z syropem migdałowym przed przygotowaniem smakowej mlecznej pianki przy pomocy spieniacza do mleka Aeroccino lub funkcji spieniającej twojego ekspresu. Ostrożnie przelej piankę mleczną do korzennej kawy i rozkoszuj się wybornym smakiem.
Pomarańczowe orzeźwienie (Orange Refresher)
Składniki:
- 2 kapsułki Crealto (2 x 40 ml)
- syrop pomarańczowy (100 g cukru + 100 ml wody + skórka pomarańczowa)
- 2 goździki
- skórka z 1/4 pomarańczy organicznej
- kruszony lód
- 2 kostki lodu
Delikatnie podgrzewaj wszystkie składniki syropu w rondlu, aż do momentu zagotowania. Odstaw go na 5 minut, a następnie przecedź przez sitko. Napełnij szklankę Lungo kruszonym lodem 3 cm poniżej jej wysokości. Następnie nalej do niej 50ml syropu pomarańczowego. Zaparz w shakerze 2 espresso z mieszanki Crealto, dodaj goździk oraz 2 kostki lodu. Wstrząsaj energicznie, a następnie ostrożnie przelej mieszankę przez sitko na kruszony lód.
***
Crealto – limitowana edycja Grand Cru zainspirowana przez sztukę kulinarną
Jako kawa o intensywności 8, składająca się wyłącznie z płukanych ziaren z gatunku Arabika, Crealto ukrywa zaskakująco bogate nuty, których smak utrzymuje się przez długi czas po wypiciu. Ten wyjątkowy charakter pozwala w pełni docenić bogactwo jej smaku i aromatu.
Limited Edition Crealto jest wynikiem spotkania Alexis Rodriguez z Mauro Colagreco, których łączy miłość do produktów najwyższej jakości oraz pasja tworzenia. To właśnie ta nowa, limitowana edycja zainspirowała Mauro do stworzenia 4 oryginalnych i wyjątkowych przepisów.
Mauro Colagreco
Wschodząca gwiazda ekskluzywnej kuchni. Argentyńczyk włoskiego pochodzenia, który swoją zadziwiającą kreatywność przejawia za pomocą kunsztownego doboru składników. WÂ roku 2012 został nagrodzony drugą gwiazdką Michelin za nowoczesne i innowacyjne potrawy serwowane w jego restauracji Mirazur w Menton na Lazurowym Wybrzeżu.
***
Kontakt dla prasy:
Edyta Płuciennik-Skalska, Weber Shandwick
tel: + 48 22 210 12 37, e-mail: [email protected]
***
Dodatkowe informacje dostępne są:
W butiku Nespresso – Warszawa, ul. Nowy Świat 47
godziny otwarcia: poniedziałek – piątek 10.00-19.00, sobota 10.00-17.00,
pod numerem bezpłatnej całodobowej Infolinii 800 51 52 53,
na stronie www: www.nespresso.com/pl.
Â