Data publikacji: 2018-04-26
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Co wrzucić na ruszt? Otwieramy majówkowy sezon grillowy!
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Majówka za pasem, a to oznacza, że najwyższy czas pomyśleć, jak przygotować się do tych kilku wolnych dni. Niezależnie od tego czy planujecie wyjazd za miasto czy też odpoczynek w domowym zaciszu, majówka jest dobrą okazją do rozpoczęcia sezonu grillowego.
Majówka za pasem, a to oznacza, że najwyższy czas pomyśleć, jak przygotować się do tych kilku wolnych dni. Niezależnie od tego czy planujecie wyjazd za miasto czy też odpoczynek w domowym zaciszu, majówka jest dobrą okazją do rozpoczęcia sezonu grillowego. W jakie produkty warto zaopatrzyć się przed długim weekendem? Jakie przysmaki powinny obowiązkowo znaleźć się na ruszcie, aby potrawy były smaczne i zachwyciły wszystkich fanów grilla?
Za co kochamy grillowanie? Przede wszystkim za możliwość odpoczynku. To jeden z najlepszych sposobów na relaks, odstresowanie i dobrą zabawę w kameralnym gronie. Co uwielbiamy grillować? Kiedyś na rusztach królowały głównie boczek, kiełbasa i karkówka. Dzisiaj, w dalszym ciągu są to ulubione potrawy Polaków – kiełbasę wybiera aż 45%, a karkówkę 25% z nich[1]. Coraz chętniej łączymy również nowe smaki i nie boimy się eksperymentować. Oprócz ukochanych, tradycyjnych produktów Polacy sięgają także po smaczne i zdrowe dodatki np. kolorowe warzywa. Czerwona, zielona lub żółta papryka, pieczarki, cebula, a nawet czosnek to produkty, które nie tylko pięknie zdobią talerz, ale są też źródłem wielu witamin.
Podczas majówki koniecznie przygotujcie tych kilka prostych dań!
1. Grillowane papryki z kabanosem i fetą (czas przygotowania 40 min)
Składniki:
Kabanosy (np. boryckie JBB Bałdyga)
Czerwona papryka
Pieczarki
Cebula
Ser feta/ser kozi
Szczypiorek
Sól/pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem (produkty podsmażamy do momentu odparowania wody z pieczarek). Kabanosy kroimy w niewielkie kawałki, dodajemy do nich pieczarki i pokruszoną fetę. Połówki papryki nadziewamy przygotowanym farszem i posypujemy szczypiorkiem. Papryki zawijamy w folię aluminiową i grillujemy do miękkości.
2. Marynowana kiełbasa z grilla (czas przygotowania 40 min)
Składniki:
Kiełbasa (np. dobropolska JBB Bałdyga)
Składniki na marynatę:
3 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
3 łyżki musztardy dijon
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
2 łyżki sosu sojowego
Posiekany rozmaryn
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty mieszamy w misce do momentu połączenia się wszystkich składników. Następnie kroimy kiełbasę w niewielkie kawałki, nacinamy nożem i marynujemy przez około godzinę. Gotowe produkty kładziemy na ruszt.
3. Szaszłyki z kiełbasą i boczkiem (czas przygotowania 40 min)
Składniki:
Boczek (np. z beczki JBB Bałdyga)
Kiełbasa (np. śląska spec JBB Bałdyga)
Pieczarki
Kolorowa papryka
Czerwona cebula
Składniki na marynatę:
7 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
1 łyżka musztardy
2 łyżki przyprawy do grilla
Pół łyżeczki czosnku granulowanego
Sposób przygotowania:
Składniki na marynatę mieszamy w misce. Boczek i kiełbasę kroimy w mniejsze plasterki i zanurzamy na chwilę w marynacie. Cebulę kroimy w plasterki, a kolorowe papryki w mniejsze kawałki. Na patyczki grillowe nabijamy na przemian wszystkie składniki w dowolnej kolejności. Grillujemy do miękkości warzyw.
Smacznego!
[1] źródło: Badanie IQS, raport pt. „Grillowe zwyczaje Polaków”
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie