Skip to content
wtorek, 23 września, 2025
Latest:
  • Jesienna chandra? Zjedz kaszę na poprawę humoru!
  • Jak jeść lżej, a nadal smacznie? Lato w kuchni
  • 22 sierpnia – międzynarodowy dzień bułeczek bao, czyli święto azjatyckiej kuchni
  • 5 pytań o nabiał, które zawsze chciałeś zadać
  • Jak wspierać karmiące mamy? Oto jest pytanie!
Co jeść, by nie odczuć zimowego spadku nastroju?

Burgundia

Aktualności i wiadomości prasowe: napoje, żywność, Francja

  • burgundia.pl
  • Aktualności
  • Alkohole
  • Herabta
  • Napoje
  • Kawa
  • Przepisy
  • Żywność
    • Żywienie
Kakao

Co jeść, by nie odczuć zimowego spadku nastroju?

Opublikowano 4 lata temu: 19 grudnia, 202123 grudnia, 2021 burgundia.pl Przeczytasz w: 4 minut/y
https://www.burgundia.pl/ › Kakao
Co jeść, by nie odczuć zimowego spadku nastroju?
Informacja prasowa Grajewo, 22 grudnia 2021 Co jeść, by nie odczuć zimowego spadku nastroju? O tym, jak ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu pełni mózg, nie

Informacja prasowa
Grajewo, 22 grudnia 2021

Co jeść, by nie odczuć zimowego spadku nastroju?

O tym, jak ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu pełni mózg, nie trzeba nikomu przypominać. To właśnie w nim znajduje się aż 160 000 kilometrów naczyń krwionośnych – to tak jakby blisko 16 razy pokonać trasę koleją transsyberyjską. Mózg codziennie pracuje na wysokich obrotach, a my musimy mu dostarczyć „paliwa” w postaci jedzenia. To właśnie ta czynność powoduje, że w naszym organizmie powstaje serotonina, czyli hormon szczęścia. Czy polecane przez babcie ciepłe kakao faktycznie koi i poprawia nastrój?

Nawet najmłodsi wiedzą, że nasz mózg to centrum dowodzenia całego organizmu. Jednak od pewnego czasu coraz częściej mówi się o jego nietypowym połączeniu z jelitami. Oba te narządy komunikują się ze sobą za pomocą połączeń nerwowych. W jelitach, które nie bez powodu są nazywane drugim mózgiem, znajdują się liczne mikroorganizmy, tworzące mikrobiom, który można porównać do tarczy chroniącej organizm.
Wpływ na nasze samopoczucie ma wiele czynników. Zwłaszcza w okresie zimowym, gdy nie mamy dostępu do promieni słonecznych i szybko zapada zmrok, możemy czuć się bardziej zmęczeni oraz senni. Wsparciem w tym czasie będzie dodatkowa aktywność fizyczna czy zadbanie o higienę snu. Jednak, co ważne, kondycja psychiczna jest także odzwierciedleniem tego, co znajduje się w codziennym menu.
Jakie produkty chronią nas przed spadkiem nastroju?

• Produkty fermentowane
Ich dobroczynne działanie znały już nasze babcie. Chociaż asortyment ten kojarzy się głównie z poprawą odporności, ma też wpływ na samopoczucie. To wszystko dzięki naturalnym probiotykom w postaci bakterii kwasu mlekowego, które nie tylko poprawiają stan flory bakteryjnej, ale też wpływają na reakcje chemiczne zachodzące w mózgu. Fermentowany nabiał jest smaczny i zdrowy zarazem – warto pamiętać, że produkty wytwarzane lokalnie, z polskiego mleka i z poszanowaniem tradycji, to gwarancja najwyższej jakości (np. Maślanka Mrągowska).

• Kakao na gorącym mleku
Tradycyjne metody naszych babć są ponadczasowe i sprawdzają się nawet w najtrudniejszych warunkach. Okazuje się, że już łyżeczka kakao wsypana do gorącego mleka korzystnie wpływa na reakcje zachodzące w mózgu. Zawarta w kakao fenyloetyloamina, potocznie nazywana „narkotykiem miłości” ma działanie poprawiające nastrój. Wbrew pozorom kubek tego napoju to nie tylko dobre rozwiązanie na bezsenne noce, ale także na zimowy spadek nastroju nawet w ciągu dnia. Co można zrobić, żeby kakao było bardziej zimowe?
 Można udekorować kakao mini piankami
 Na wierzchu świetnie sprawdzi się bita śmietana – najlepiej własnoręcznie ubita (np. śmietanka Łaciata pasteryzowana 30%)
 Zamiast cukru zimą sprawdzi się łyżeczka miodu dla osłody

• Ulubione mleczne śniadania z dodatkiem omega-3
Sycąca owsianka na mleku czy kolorowy smoothie bowl na bazie jogurtu to propozycje, które znajdują się w czołówce najczęściej wybieranych śniadań. Są one syte, szybkie w przyrządzeniu, dostarczają wiele energii, ale przede wszystkim zawierają cenne wartości odżywcze. Produkty mleczne dzięki wysokiej zawartości wapnia i witamin z grupy D pozytywnie wpływają na nasz organizm. Nabiał „lubi się” z kwasami omega-3 – w końcu kto z nas do ulubionej owsianki nie dodaje garści orzechów włoskich czy migdałów? Produkty zawierające kwasy omega-3 są bardzo skuteczne w walce z zimowym spadkiem nastroju. Dzieje się tak, dlatego, że większa część struktur ludzkiego mózgu składa się właśnie z kwasów tłuszczowych. To między innymi z nich zbudowane są na przykład komórki nerwowe. Dostarczenie odpowiedniej ilości tzw. „trójek” wspomoże proces zasypiania, a także pozytywnie wpłynie na pracę receptorów serotoninowych.

• Miejsce na małe przyjemności
Nie zapominajmy też o małych przyjemnościach. Dobrze zbilansowana dieta na co dzień gwarantuje nam dobre samopoczucie, jednak dla zdrowia psychicznego ważne jest zachowanie tzw. zasady 80/20, według której od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na małe przyjemności. Podczas jedzenia ulubionych potraw w mózgu wydziela się dopamina, która wpływa na odczuwanie satysfakcji i pozytywnych emocji. Dobrym rozwiązaniem jest wybieranie przekąsek, które wywołują w nas pozytywne wspomnienia, choćby te z okresu dzieciństwa. Może warto czasem sięgnąć po kultowy serek homogenizowany z krówką (Rolmlecz) lub smakowe mleczko, które piło się w szkole (np. Łaciate)?
Chociaż powiedzenie „jesteś tym, co jesz” jest bardzo powszechne, to często zapominamy o jego uniwersalnym charakterze. Dzięki dodaniu kilku produktów do codziennej diety możemy wspomóc swój organizm, a dodatkowo polepszyć samopoczucie.

Bezpośredni link:
Co jeść, by nie odczuć zimowego spadku nastroju? https://www.burgundia.pl/co-jesc-by-nie-odczuc-zimowego-spadku-nastroju

#które kakao jest najzdrowsze #4 malzemeli kakaolu kurabiye #kiedy dodac kakao do biszkoptu #m.kakao.webtoon #kakao 85 #kakao owsiane
  • ← Wystartowała świąteczna kampania marki Milka
  • Wigilia – Bez jakich deserów nie wyobrażamy sobie Wigilii? →
Ciekawe artykuły

Kuchnia wielkanocna – tradycyjnie czy w duchu nowoczesności?

Kuchnia wielkanocna – tradycyjnie czy w duchu nowoczesności?
W Wielkanoc na stołach od lat są serwowane tradycyjne dania takie jak żur, pasztety, czy sałatka warzywna. Coraz częściej szukamy inspiracji, aby unowocześnić dania, które znamy od lat. Warto sięgnąć po naturalne mieszanki

Słodkie wypieki z Galeo

Słodkie wypieki z Galeo
Z truskawkami czy z rabarbarem? Ciasto jogurtowe z proszkiem do pieczenia Galeo doskonale łączy się z ulubionymi owocami. Smakuje dorosłym i dzieciom.

Słodki Dzień Otwartych Drzwi Cukrowni w Strzelinie

Słodki Dzień Otwartych Drzwi Cukrowni w Strzelinie
Ile buraków cukrowych potrzeba, aby wyprodukować 1 kg cukru? Czym są wysłodki? Gdzie znajdowała się pierwsza cukrownia w Polsce?

Do 3 szynek sztuka, czyli True Italian Taste

Do 3 szynek sztuka, czyli True Italian Taste
Na drugiej włoskiej masterclass zorganizowanej w Akademii Kulinarnej Whirlpool zaprezentowano oryginalne włoskie wędliny z certyfikatem Chroniona Nazwa Pochodzenia.

Pyszne miejskie grillowanie

Pyszne miejskie grillowanie
Ciepłe, słoneczne dni wyjątkowo sprzyjają letnim spotkaniom przy grillu. Rozpalanie rusztu nie wszędzie jest jednak dozwolone. Jak cieszyć się smakiem pysznych potraw z grilla w środku miasta?

Przepis na szybki obiad z rybką!

Przepis na szybki obiad z rybką!
Kiedy pogoda za oknem taka piękna to nie zawsze chce nam się spędzać czas w kuchni. Warto więc znać przepisy, dzięki którym zjemy pysznie, a przygotowanie dania będzie niezwykle proste i szybkie.

Ostre i meksykańskie smaki w kuchni

Ostre i meksykańskie smaki w kuchni
Są tacy, którzy ostre smaki wybierają przez okrągły rok oraz ci, którzy rezerwują je sobie na jesień i zimę – szukając w nich wspomnień rodzinnego grillowania, wakacyjnych wyjazdów w plener a nawet… wycieczek na inne ko

Jak urozmaicić codzienne dania?

Jak urozmaicić codzienne dania?
Nie oszukujmy się – wymyślne, zróżnicowane potrawy w codziennym jadłospisie wymagają dość sporo czasu nie tylko na samo przygotowanie, lecz także na zakupienie potrzebnych składników.

Fasola nie jedno ma imię – strączki w ofercie marki Halina

Fasola nie jedno ma imię – strączki w ofercie marki Halina
Fasola ceniona jest zwłaszcza przez wegetarian za dużą zawartość białka. Z jej udziałem z łatwością powstają dania treściwe i sycące.

Oranżada Hellena w nowej odsłonie

Oranżada Hellena w nowej odsłonie
Oranżada Hellena odświeża swój wizerunek. Na etykietach i opakowaniach wszystkich produktów marki, pojawi się charakterystyczne logo w formie kapsla. Produkty z nowymi grafikami, będą dostępne w sprzedaży już wiosną.
Wrzesień 2025
P W Ś C P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
« Paź    
Strony
  • Archiwum
  • Domena na sprzedaż, Kup domenę.
  • Nasze strony
  • Polityka praw autorskich
  • Privacy
  • Tematy
  • Współpraca
Partnerzy
    norweski nauka, języka przez skype,tłumaczenia norweski nauka, języka przez skype,tłumaczenia norweski nauka, języka przez skype,tłumaczenia
Tagi
alkoholcejcychDrinkidzifreixenetjakojestKoktajleLIFESTYLEmarkinbspoacutepiwapiworokutaktymwinaŻywienie
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Pozostawiając w ustawieniach przeglądarki włączoną obsługę plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie.

Więcej informacji na ten temat można znaleźć w dziale polityka prywatności/prywatność i wykorzystywania plików cookies/polityka cookies | Copyright © 2005 - 2025 by EYC.