Data publikacji: 2018-11-30
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Andrzejkowe party – kulinarne przepisy na udaną imprezę
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Obchodzone z 29 na 30 listopada popularne Andrzejki posiadają bogatą tradycję. Dawniej podczas tej nocy dziewczęta wróżyły, by poznać imię swojego przyszłego wybranka. Dziś wróżby traktujemy z przymrużeniem oka i skupiamy się przede wszystkim na tym, by dobrze się bawić.
Obchodzone z 29 na 30 listopada popularne Andrzejki posiadają bogatą tradycję. Dawniej podczas tej nocy dziewczęta wróżyły, by poznać imię swojego przyszłego wybranka. Dziś wróżby traktujemy z przymrużeniem oka i skupiamy się przede wszystkim na tym, by dobrze się bawić. By impreza była udana, nie można zapomnieć o sycących potrawach. Sprawdźcie, jakie smakołyki zawrzeć w swoim andrzejkowym menu.
Andrzejki – jak to się zaczęło?
Andrzejki to magiczny wieczór wróżb i doskonała okazja na zorganizowanie hucznej zabawy przed adwentem. Dlaczego akurat w tę noc? Dawniej wierzono, że właśnie w wigilię imienin św. Andrzeja na ziemię powracają duchy, które mogą uchylić rąbka tajemnicy o naszej przyszłości. To właśnie dlatego dawniej wróżyły sobie tylko niezamężne dziewczyny. Wszystko po to, by poznać tożsamość swojego przyszłego męża. Początkowo andrzejki traktowano bardzo poważnie, a wróżby odprawiano w osamotnieniu i indywidualnie. Z czasem przybrały formę zabawy w większym gronie.
Przekąski to podstawa
Podczas imprezy idealnie sprawdzi się szwedzki stół. Dzięki temu goście pochłonięci zabawą w każdym momencie będą mogli skosztować serwowanych dań. Planując andrzejkowe menu najlepiej uwzględnić w nim proste i szybkie przekąski, które można jeść palcami – oszczędzi nam to używania dużej ilości naczyń, a gościom nie przeszkodzi w zabawie. Warto zadbać również o jedno ciepłe danie, które wkomponuje się w ideę szwedzkiego stołu. Można postawić na zrobienie własnoręcznie pozycji z naszego menu od początku do końca lub postawić na gotowe rozwiązania takie jak skrzydełka pieczone czy polędwiczki panierowane marki Konspol.
Danie na ciepło: wiejski kociołek z batatami
Składniki:
400 g kiełbasy śląskiej z kurczaka firmy Konspol
1 duża cebula
4 bataty
2 papryki czerwone
1 szklanka wody
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kiełbasę śląską z kurczaka firmy Konspol kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy przez 3 minuty. Dodajemy wodę, pokrojoną w małe słupki paprykę oraz pokrojone w kostkę bataty. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Sałatka z polędwiczkami, borówkami i migdałami
Składniki:
1 opakowanie polędwiczek panierowanych z kurczaka firmy Konspol
250 g roszponki i rukoli
garść pomidorków koktajlowych
garść borówek amerykańskich
garść migdałów
250 g sera feta
kilka liści czerwonej kapusty
szczypta cukru
Przygotowanie:
Polędwiczki z kurczaka podpiekamy na patelni, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i kroimy w kawałki. Roszponkę, rukolę, liście czerwonej kapusty płuczemy i dzielimy na mniejsze części. Następnie kroimy pomidorki koktajlowe w połówki, a ser feta w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Na koniec dorzucamy garść borówek i migdałów, doprawiamy pieprzem i solą. Sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny z odrobiną cukru.
Pieczone skrzydełka z imbirową nutą
Składniki:
4 skrzydła pieczone z kurczaka marki Konspol
sok z 1/2 limonki
3 drobno posiekane papryczki chili bez pestek
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki świeżo startego imbiru
1 łyżeczka sosu sojowego
ziarna świeżego pieprzu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty: sok z 1/2 limonki, 3 drobno posiekane papryczki chili bez pestek, 1 łyżka brązowego cukru, 2 łyżki świeżo startego imbiru, 1 łyżeczka sosu sojowego, ziarna świeżego pieprzu. Skrzydła z kurczaka zalewamy marynatą i wstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy w piekarniku ok. 20 minut, kilkakrotnie obracając.
Smacznego!
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie