ABC parzenia herbaty
W jesienno-zimowym sezonie niezwykłą popularnością cieszą się herbaciane napary, wyróżniające się pozytywnym oddziaływaniem na zdrowie. By móc w pełni korzystać z ich dobroczynnych właściwości, warto zapoznać się z zasadami właściwego parzenia. Jak należy przyrządzać najpopularniejsze odmiany?
W przeciwieÅ„stwie do mieszanek sztucznie aromatyzowanych, naturalne susze komponowane z liÅ›ci herbaty, ziół, kwiatów czy owoców mogÄ… stanowić skuteczne wsparcie w walce z sezonowym spadkiem odpornoÅ›ci czy przeziÄ™bieniem. Ten sam gatunek – w zależnoÅ›ci od dÅ‚ugoÅ›ci procesu parzenia – bÄ™dzie pobudzaÅ‚ lub relaksowaÅ‚ i wyciszaÅ‚. Wszystko to dziÄ™ki zawartym w mieszance zwiÄ…zkom, uwalnianym podczas kontaktu z gorÄ…cÄ… wodÄ…. Podpowiadamy, w jaki sposób należy przyrzÄ…dzać herbaty ze wzglÄ™du na odmianÄ™ oraz formÄ™ pakowania.
Czarna klasyka
Choć czarna herbata znana jest głównie ze swoich pobudzajÄ…cych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci, docenia siÄ™ jÄ… także za pobudzanie ukÅ‚adu pokarmowego oraz wzmacniania naczyÅ„ krwionoÅ›nych. By wydobyć z tej odmiany zarówno walory smakowe, jak i dobroczynne zwiÄ…zki, konieczne jest parzenie w tzw. „biaÅ‚ym wrzÄ…tku”. OkreÅ›lenie to przypisuje siÄ™ gorÄ…cej wodzie doprowadzonej do temperatury, w której wskutek pojawienia siÄ™ bÄ…belków przyjmuje białą barwÄ™. Samo przyrzÄ…dzanie powinno trwać ok. 3-4 minut. Warto jednak pamiÄ™tać, że czas ten należy wydÅ‚użyć, jeÅ›li do zalania herbaty wykorzystujemy twardÄ… wodÄ™.
Zielony napar o wielu obliczach
Odmiana zielona komponowana jest z liÅ›ci herbacianych, których nie poddano fermentacji. W zwiÄ…zku z pominiÄ™ciem tego etapu obróbki, zachowuje ona szereg wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci odżywczych, a także wyróżnia siÄ™ delikatnym smakiem. – Kluczowym parametrem w procesie parzenia zielonej herbaty jest niższa niż w przypadku odmiany czarnej temperatura wody, siÄ™gajÄ…ca 70-80°C. Aby jÄ… osiÄ…gnąć wystarczy pozostawić wrzÄ…tek na ok. 15 minut – w tym czasie spadnie ona do 75°C. Dla pewnoÅ›ci, możemy sprawdzić jÄ… termometrem kuchennym – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – W przypadku zielonej herbaty znaczenie ma także czas przyrzÄ…dzania. Krótkie parzenie, trwajÄ…ce ok. 3 minuty, pozwoli nam uzyskać napar o pobudzajÄ…cych i orzeźwiajÄ…cych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach. WydÅ‚użenie tego procesu do ok. 6 minut sprawi natomiast, że napój bÄ™dzie miaÅ‚ dziaÅ‚anie relaksujÄ…ce – dodaje ekspert.
Szampańska jakość i bezteinowa alternatywa
Z uwagi na wciąż rosnÄ…ce w naszym kraju zainteresowanie Darjeeling i Rooibos, warto poznać sposób przyrzÄ…dzania także tych specjałów. Pierwszy z nich – zwany „szampanem wÅ›ród herbat” wyróżnia siÄ™ zÅ‚otym odcieniem oraz smakowÄ… nutÄ… winogron Muskat. By wydobyć jej delikatny aromat, mieszankÄ™ należy parzyć wodÄ… o temperaturze ok. 96° przez ok. 3 minuty. Rooibos, komponowany z liÅ›ci czerwonokrzewu, znany jest natomiast z Å‚agodnego, pozbawionego goryczy smaku. Ze wzglÄ™du na brak charakterystycznej dla herbat teiny jest szczególnie polecany kobietom w ciąży, matkom karmiÄ…cym oraz dzieciom. Do jej parzenia należy zastosować miÄ™kkÄ… wodÄ™ o temperaturze podobnej co w przypadku Darjeeling. PrzyrzÄ…dzanie powinno trwać od 3 do 5 minut.
Liście, torebki czy piramidki
Sposób parzenia herbaty w znacznej mierze zależy także od jej formy i sposobu pakowania. Warianty w torebkach, cechujÄ…ce siÄ™ dużym rozdrobnieniem, powinny być przyrzÄ…dzane krótko, przez ok. 3 minuty. Mieszanki w przestrzennych piramidkach, komponowane z naturalnego suszu zioÅ‚owego, herbacianego, owocowego czy kwiatowego, podczas procesu parzenia powinny ulec rozwiniÄ™ciu – tak, by w peÅ‚ni mógÅ‚ wydobyć siÄ™ ich bogaty aromat. Dlatego należy przygotowywać je w czasie od 3 do 5 minut – zgodnie z zaleceniami producenta. – W przypadku herbat liÅ›ciastych, warto wykorzystać porÄ™czne akcesorium w postaci filtrów, sprawiajÄ…ce, że w naparze nie bÄ™dzie fusów oraz uÅ‚atwiajÄ…ce kontrolowanie czasu parzenia – tÅ‚umaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – OptymalnÄ… porcjÄ… mieszanki do przyrzÄ…dzenia naparu dla jednej osoby bÄ™dzie ilość mieszczÄ…ca siÄ™ na Å‚yżeczce deserowej. Warto pamiÄ™tać, by w przypadku tego wariantu odczekać odpowiedniÄ… ilość czasu tak, aby delektować siÄ™ peÅ‚niÄ… smaku danej herbaty – dodaje ekspert. WybierajÄ…c jednorazowe filtry należy jednak zweryfikować, czy sÄ… one wykonane z odpowiedniego materiaÅ‚u. Polecany jest na przykÅ‚ad papier wzmocniony włóknem manilowym, przepuszczajÄ…cy caÅ‚y aromat zawarty w mieszance.