LIFESTYLE Żywienie

8 XI – Dzień Zdrowego Śniadania. Poznaj pyszne pomysły na świętowanie każdego dn

8 XI – Dzień Zdrowego Śniadania. Poznaj pyszne pomysły na świętowanie każdego dn
Dziś obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania! To wyjątkowe święto warto wpisać na stałe do swoich kalendarzy i świętować nie tylko 8

Data publikacji: 2018-11-08
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: 8 XI – Dzień Zdrowego Śniadania. Poznaj pyszne pomysły na świętowanie każdego dn
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Dziś obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania! To wyjątkowe święto warto wpisać na stałe do swoich kalendarzy i świętować nie tylko 8 listopada.

8 XI – Dzień Zdrowego Śniadania. Poznaj pyszne pomysły na świętowanie każdego dn LIFESTYLE, Żywienie - Dziś obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania! To wyjątkowe święto warto wpisać na stałe do swoich kalendarzy i świętować nie tylko 8 listopada.

Dziś obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania! To wyjątkowe święto warto wpisać na stałe do swoich kalendarzy i świętować nie tylko 8 listopada, lecz codziennie i to z całą rodziną. Dlaczego? Śniadanie to najważniejszy posiłek, który daje nam energię na wiele godzin. Właśnie dlatego powinien być nieodłącznym elementem każdego ranka.

Do spożywania śniadań warto zachęcić także naszych najmłodszych domowników! Dzieci prowadzą aktywny tryb życia, spędzają w szkole wiele godzin, gdzie codziennie przyswajają spore ilości wiedzy. Pełnowartościowe śniadanie zapewni im odpowiednią porcję energii do działania! 

Dzień Zdrowego Śniadania to dobry moment, by przypomnieć jak ważną rolę w naszej diecie pełni ten posiłek. Od niego zależy nasze samopoczucie i energia, z jaką rozpoczniemy dzień. Wspólne, rodzinne śniadanie powinno stać się naszym dobrym nawykiem. Do jedzenia śniadań warto zachęcić dzieci, które o poranku bywają marudne i zazwyczaj niechętnie siadają do stołu. Jak to zrobić? Dzieci uczą się przez naśladowanie, dlatego istotną rolę odgrywa tu wpływ modelowania, czyli obserwowania dorosłych przez dziecko. Wspólne śniadanie z opiekunem, oparte na tym samym jadłospisie jest ważne, ponieważ w ten sposób pokazujemy, że wszyscy odżywiamy się podobnie. Nie zapominajmy także, że rodzinne śniadanie to również znakomita okazja do tego, by celebrować wspólnie spędzany czas i budować więzi rodzinne  – podkreśla psychodietetyk Anna Paluch.

Jak sprawić, by poranki z dziećmi obyły się BEZ nudy i BEZ marudzenia? Warto sięgnąć po płatki zbożowe od Lubelli, które są nie tylko pyszne, ale także pełne wartościowych składników. Łączą one w sobie  wysokiej jakości składniki – bo Lubella czerpie ze zboża wszystko co najlepsze! Płatki tej marki są pozbawione oleju palmowego i syropu glukozowego, natomiast zawierają pełne ziarno będące znakomitym źródłem cennego dla naszego organizmu błonnika. Stanowią również bogactwo witaminy B1 i wartościowych minerałów tylko z natury, takich jak np.: mangan, fosfor, cynk czy żelazo. Dzięki temu, sięgając po płatki śniadaniowe od Lubelli, możemy mieć pewność, że to doskonała propozycja na wartościowe śniadanie dla całej rodziny!

A to już wiesz?  Smaki wakacji, czyli najlepsze obiady na lato

 

Pyszne pomysły od Lubelli na świętowanie każdego dnia. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli!

Cynamonowy mus z jabłek z twarożkiem i płatkami

 

1 porcja:

 

jabłka – 2 duże
twarożek wiejski – 2 łyżki
Lubella Miodo Kółka – 4 łyżki
orzechy włoskie – 2 sztuki
miód – 1 łyżeczka
cynamon – 1/2 łyżeczki

 

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty.

Doprawić cynamonem oraz miodem, dodać drobno posiekane orzechy włoskie, wymieszać.

Podawać z twarożkiem wiejskim oraz Miodo Kółkami.

 

Migdałowy pudding z chia, bananem i płatkami

 

4 porcje:

 

mleko migdałowe – 500 ml
chia – 7 czubatych łyżek
banan – 3 sztuki
cukier waniliowy –  2 łyżeczki
miód – do smaku
Choco Kulki Lubella – do podania
płatki migdałowe –  do posypania

 

Mleko migdałowe lekko podgrzać, następnie wymieszać z chia, cukrem waniliowym oraz miodem do smaku i odstawić na 30 minut. W międzyczasie 1-2x przemieszać, aby nie powstały grudki. Chia rozlać do szklanek i wstawić na noc do lodówki. Po przebudzeniu chia wyjąć, a tuż przed samym podaniem rozgnieść banany z odrobiną soku z cytryny i przełożyć na wierzch. Podawać z płatkami migdałowymi, plasterkami banana oraz Choco Kulkami.

 

 

Zapiekanka naleśnikowa z granatem i płatkami

naleśniki:

3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka
2 jajka
łyżka oleju rzepakowego

masa do zapiekania:

0/5 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżki płynnego miodu

dodatkowo:

szklanka płatków zbożowych Lubella Choco Muszelki
8 łyżek kremowego twarożku
pół łyżeczki masła do natłuszczenia formy
granat

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
8 XI – Dzień Zdrowego Śniadania. Poznaj pyszne pomysły na świętowanie każdego dn LIFESTYLE, Żywienie - Dziś obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania! To wyjątkowe święto warto wpisać na stałe do swoich kalendarzy i świętować nie tylko 8 listopada.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy