Zimowe smaki – herbata na trzy sposoby

Informacja prasowa
Poznań, 2 stycznia 2019 r.

Zimowe smaki – herbata na trzy sposoby

Kiedy za oknem pojawia się śnieg, deszcz oraz przenikliwy wiatr, to nic tak nie poprawia zimowego nastroju jak kubek gorącej herbaty. Są takie smaki i składniki, które przenoszą nas do czasów dzieciństwa i wprawiają w dobry nastrój. Chcąc przeżyć kilka chwil beztroski, warto przygotować herbatę według przepisów ekspertów marki Akbar.
Cynamon, pomarańcze, goździki i anyż to składniki jednoznacznie kojarzące się z zimą. Mimo tego, że są dostępne dla nas każdego dnia, to właśnie wtedy wykorzystujemy je do ciast, napojów czy nawet dań wytrawnych. Nadają potrawom nie tylko wspaniałego smaku, ale również wyjątkowego aromatu, który rozchodzi się po całym domu i sprawia, że wracamy wspomnieniami do lat dzieciństwa.

Herbata z pomarańczą i anyżem
Anyż gwieździsty to przyprawa, która swoje zastosowanie znalazła nie tylko w kuchni, ale również w przemyśle farmaceutycznym. Występujący w nim olejek ma działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne oraz moczopędne. Napar z anyżu będzie również doskonały na świąteczne przejedzenie – pobudza wydzielanie soków żołądkowych.
Składniki:
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• 3 plasterki suszonej pomarańczy
• 2 gwiazdki anyżu
• Łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Wodę gotujemy razem z anyżem przez ok. 3 minuty. Zalewamy herbatę i parzymy 3 do 5 minut. Dodajemy plasterki pomarańczy i dosładzamy miodem do smaku.

Herbata z cynamonem i jabłkiem
Dodatek cynamonu do dań powoduje, że stają się bardziej aromatyczne i intensywniejsze w smaku. Podobno już pół łyżeczki cynamonu spożytej w ciągu dnia pozwala obniżyć poziom cholesterolu oraz wyregulować poziom cukru we krwi. Przyprawa idealnie nadaje się nie tylko do dań słodkich, ale również do mięs. Będzie również przydatna w przypadku osób chcących zrzucić zbędne kilogramy – cynamon przyśpiesza przemianę materii w organizmie.
Składniki:
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• Laska cynamonu
• 1 jabłko
• 2 goździki
• Gwiazdka anyżu
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez ok. 3-5 minut razem z przyprawami (anyżem i goździkami). Dodajemy cynamon. Jabłko dokładnie myjemy, jego cząstkę blendujemy na gładką masę i przez gazę wyciskamy do herbaty sok. Zdobimy plasterkiem jabłka.

Herbata z mlekiem i kardamonem
Mleko i przyprawy korzenne to połączenie, które mocno kojarzy się ze śniegiem za oknem i świątecznymi chwilami. Dodając do tej mieszkanki aromatyczną, cejlońską herbatę, wzbogacamy napój o wyjątkowy smak i aromat lankijskich liści. Dodatkowo kardamon łagodzi niestrawność, zgagę czy nudności. Warto także pamiętać, że przyprawa ta sprawdza się przy niejadkach, gdyż wzmaga apetyt.
Składniki:
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• 100 ml mleka
• ½ łyżeczki kardamonu
• Łyżeczka miodu
• Odrobina cynamonu
Przygotowanie:
150 ml wody gotujemy z kardamonem i herbatą przez ok 3 minuty. Dodajemy mleko i podgrzewamy. Przelewamy przez sitko do kubków, posypujemy odrobiną cynamonu. Możemy dosłodzić herbatę miodem do smaku.
Smacznego!
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl

Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Authors
Top