Jak dobrać napoje i trunki do uroczystego posiłku

Informacja prasowa
Warszawa, 16.06.2015

Jakie wino podajemy do obiadu?
Zwyczaj podawania wina do uroczystego posiłku powoli zadamawia się w Polsce. Przygotowując przyjęcie i chcąc dopełnić danie trunkiem należy pamiętać, by zwrócić szczególną uwagę przy jego doborze. Faktem jest, że odpowiednio dobrany trunek z pewnością uświetni każdą potrawę, jednak ten nietrafiony może przyczynić się do dosłownej katastrofy kulinarnej. Aby nie narazić się na faux pas, Marco Ghia – pasjonat wina i szef Warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool zdradza kilku podstawowych zasad, dzięki którym sztuka podawania wina do obiadu stanie się prosta i przyjemna.

Gdzie szukać podpowiedzi?
Najbardziej rozpowszechniona i tradycyjna zasada, która głosi, że białe wino powinno podawać się do ryb, a czerwone do czerwonego mięsa powoli odchodzi w zapomnienie. Marco Ghia przygotował specjalną rozpiskę najpopularniejszych składników spożywczych oraz potraw, a następnie przyporządkował je poszczególnym gatunkom wina:
• Franciacorta – do potraw słonych
• Sauvignon Blanc – do tart i sosów
• Grüner Veltliner – do potraw z dodatkiem świeżych ziół
• Pinot Grigio – do dań lekkich oraz do chudych rybnych
• Chardonnay – do tłustszych ryb lub ryb w bogatym sosie
• Off-Dry par Riesling – do potraw słodkich i pikantnych
• Chianti – do krewetek
• Moscato d’Asti – do owocowych deserów
• Pinot Noir – do potraw z ziemistych smakach
• Sangiovese – do czerwonego mięsa

Czy temperatura wina ma znaczenie?
Tak. Niezbędne jest podawanie wina w odpowiedniej temperaturze, ponieważ dopiero wtedy będziemy mogli poczuć pełnię jego smaku. Marco Ghia przygotował zestawienie, dzięki któremu trudno popełnić błąd:
• 18 ° C – Shiraz, Cabernet Sauvignon Rodan California, Vintage Por
• 17 ° C – Bordeaux Châeauneuf-du-Pape, Ribera delDuero, South African Pinotage, Cabernet
• 16 ° C – Reds, Rioja, Toro, Australii i Kalifornii Pinot Noir, Tawny i Ruby Porty
• 15 ° C – Côte Chalonnaise, Zinfandel, Pinot Noir, Pinot Noir, Oloroso i sherry Cream, Bual i Maderias Malmsey
• 14 ° C – Chinon, Bourgueil, Washington State Cabernet Sauvignon, Valpolicella, Chianti
• 12 – 13 ° C – Beaujolais, Sancerre, Bardolino, Lago di Caldaro, Sanish
• 9 ° C – Pessac-Léognan i Graves, Chardonnay, Chardonnay, Semillon, Chardonnay
• 8 ° C – Alzacja, Chablis, Côte Chalonnaise i Maconnais, Franken, Riesling, Cabernet i Grenache
• 7 ° C – wina musujące, Sancere
• 6 ° C – Anjou, Sauvignon, Asti,
• 5 ° C – Soave, Vinho Verde, Swiss Chasselas, Grüner Veltliner,

Domowe laboratorium
Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z winem warto najpierw poeksperymentować. Podczas wolnego wieczoru spróbujcie otworzyć butelkę swojego ulubionego trunku, np. Prosecco i połączyć z nim ulubione składnik np. sery, mięso czy owoce. Dzięki tej prostej czynności na własnej skórze przekonacie się co komponuje się dobrze, a co nie. Innym ciekawym sposobem, który poleca Marco Ghia, jest próbowanie kilku rodzajów wina podczas gotowania. Najpierw posmakujcie samego wina, a potem z kęsem potrawy. Dzięki tej niewinnej zabawie pozyskacie unikalną wiedzę, które z nich najlepiej pasuje do przyrządzanego dania. Polecamy, aby do eksperymentowania zaprosić przyjaciół i stworzyć im możliwość zabrania do stołu kieliszka z tym gatunkiem wina, które najbardziej zasmakowało im podczas testów.
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

marco ghia

_________________________________________________________________________________

O Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Luca Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.
Akademia Kulinarna Whirlpool we Wrocławiu. Szefem kuchni jest Justyna Pląskowska – prowadzi warsztaty z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej. Zachęca dzieci i najbardziej wymagających konsumentów do spożywania naturalnych potraw, pokazując, że pojęcie Slow Food, to przede wszystkim zabawa w towarzystwie witamin i najważniejszych mikroelementów. Oferta wrocławskiej akademii jest niezwykle szeroka. Od kursów dla dorosłych, amatorów i profesjonalistów, przez warsztaty dla dzieci, spotkania integracyjne, urodziny, spotkania autorskie po warsztaty baristyczne oraz sommelierskie.
Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6-ty Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.

Authors
Top