Grill inspirowany Kurpiami – roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku

Grill inspirowany Kurpiami – roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku

Znudziła Ci się już tradycyjna kiełbasa na grillu? Znakomitą przekąską będzie kiszka ziemniaczana – bardzo popularna na Kurpiowszczyźnie. Wypróbuj wyśmienity przepis na roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku, a grill na pewno nie będzie nudny!
Kiszka ziemniaczana jest popularna zwłaszcza na Podlasiu i Kurpiach. Przysmak ten wywodzi się z kuchni białoruskiej. Głównym składnikiem kiszki są starte ziemniaki, przyrumieniona cebulka, boczek lub słonina – całość jest zapieczona w wieprzowym jelicie. – Kiszka ziemniaczana wyśmienicie sprawdza się na ruszcie, trzeba tylko pamiętać, żeby w połowie pieczenia ją odwrócić, aby zarumieniła się z obu stron. Dobrze też nakłuć ją widelcem, aby jelito nie popękało. Możemy podać ją w tradycyjnej formie, czyli z przypieczoną na złoto cebulką lub jako składnik bardziej wymyślnego dania. Ciekawą propozycją będą roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku – mówi Małgorzata Wódkiewicz ekspert Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka, producenta m.in. wyrobów dedykowanych na grilla.
Roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut + grillowanie
Trudność: łatwe
Składniki:
 1 opakowanie kiszki ziemniaczanej ZM Pekpol
 1 nieduża główka kapusty włoskiej
 8 szerokich lub 16 węższych plasterków wędzonego boczku
 małe opakowanie śmietany 18%
 mały pęczek szczypiorku
 olej
 sól i pieprz
Jak przygotować:
Kiszkę ziemniaczaną wyciągamy z osłonki, z kapusty wycinamy głąb i ściągamy liście, blanszujemy przez 3 minuty we wrzątku.
Śmietanę doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy posiekany szczypiorek.
Kiszkę owijamy dwoma liśćmi kapusty a następnie zawijamy plastrem lub dwoma boczku. Zabezpieczamy wykałaczkami, aby boczek się nie rozplątał i grillujemy przez 15-20 minut często przewracając tak, aby boczek i kapusta się nie spaliły.
Podajemy ze śmietaną.

O firmie:
ZM „Pekpol Ostrołęka” to producent wysokiej jakości wyrobów mięsnych, będący na polskim rynku 45 lat. ZM „Pekpol Ostrołęka” prowadzą aktywność zarówno na rynku krajowym, jak i za granicą. Firma eksportuje swoje produkty do takich krajów jak: Wielka Brytania, Irlandia, Włochy, Szwecja, Litwa, Łotwa, Estonia i innych. Gama wyrobów jest bardzo szeroka: wędzonki, kiełbasy cienkie i grube, kabanosy, parówki, wędliny podrobowe, wyroby blokowe oraz wyroby bezmięsne. Znaną i cenioną marką przez konsumentów są Kurpiowskie Specjały, Paryżanki czy linia produktów warzywnych – Dziarskie Jarskie. ZM „Pekpol Ostrołęka” wciąż rozszerza ofertę, dostosowując ją do potrzeb rynku, unowocześnia linie produkcyjne, wprowadzając nowe technologie i produkty zaspokajające potrzeby konsumentów.
Więcej na: www.pekpol.pl

Authors
Top