Kawa articles

Latte art krok po kroku

Latte art krok po kroku

Sztuka latte art krok po kroku Do niedawna, tworzone na powierzchni kawy wzory – jak serce czy listek – zaskakiwały gości lokali gastronomicznych. Dziś stanowią standard, bez którego trudno wyobrazić sobie delikatne, włoskie cappuccino. Jak wykonać latte art w domu, opowiada Christian Tirro, barista Segafredo Zanetti Poland.…

Tradycja i trendy w parzeniu kawy

Tradycja i trendy w parzeniu kawy Espresso z puszystą cremą, przygotowane z 7,5 gramów świeżo zmielonych ziaren, parzone przez 25 sekund w ekspresie ciśnieniowym – to już standard w menu dobrych kawiarni i restauracji. Otwartość kulinarna sprawia, że w polskich lokalach można coraz częściej spotkać alternatywne urządzenia, stanowiące ciekawe wzbogacenie kawowej oferty.…

Jak smakuje kawa?

Jak smakuje kawa? O tym, jak trudno jednoznacznie określić smak idealnej kawy, świadczyć może fakt, że palone ziarna zawierają ponad 700 związków aromatycznych, a na jej bukiet wpływa zarówno miejsce uprawy, metoda zbiorów i palenia, jak i mielenie i sposób parzenia.…

Włoskie standardy kawy

Włoskie standardy kawy Choć kawa uprawiana jest przede wszystkim w strefie międzyzwrotnikowej, a zwyczaj przyrządzania aromatycznego naparu z jej ziaren narodził się na Bliskim Wschodzie, to jednak we Włoszech sformułowano podstawowe zasady dotyczące parzenia jej najbardziej esencjonalnego wariantu. Jak zatem przyrządzić kawę zgodnie z tradycją wywodzącą się z „ojczyzny espresso”?…

Rytuał mielenie kawy

Rytuał mielenia kawy Zapaleni kawosze z pewnością znają popularną sentencję, wedle której „kawa pachnie jak świeżo zmielone niebo”. By móc cieszyć się jej doskonałym aromatem, należy jednak poznać kilka zasad właściwej obróbki ziaren, w tym doboru odpowiedniego młynka i przechowywania mieszanki.…
Top