27 czerwca – Światowy Dzień Walki z Cukrzycą

Informacja prasowa
Warszawa, 24 czerwca 2019

Odpowiednia dieta podstawą walki z cukrzycą

27 czerwca – Światowy Dzień Walki z Cukrzycą

Cukrzyca to choroba cywilizacyjna, która coraz częściej dotyka nawet dzieci
w wieku wczesnoszkolnym. Szacuje się, że Polsce żyje ponad 2 miliony osób
ze zdiagnozowaną cukrzycą. Na świecie problem ten dotyczy już ok. 430 milionów ludzi. Przy okazji Światowego Dnia Walki z Cukrzycą przypominamy jak powinna wyglądać dieta osób zmagających się z tą chorobą.

Liczba osób chorujących na cukrzycę cały czas niepokojąco wzrasta. Na rozwój choroby wpływają zarówno czynniki genetyczne, jak i nieodpowiedni styl życia, m.in. złe nawyki żywieniowe, mała aktywność fizyczna oraz prowadzące do tego nadwaga i otyłość,
a także palenie papierosów, czy nadużywanie alkoholu. Pierwsze objawy choroby
są często bagatelizowane i tłumaczone innymi dolegliwościami. Przy cukrzycy szybkie zdiagnozowanie, podjęcie leczenia oraz zmiana nawyków żywieniowych są niezwykle istotne.

– Częściej występuje cukrzyca typu 2, na którą oprócz uwarunkowań genetycznych bardzo duży wpływ ma nasz styl życia i sposób odżywiania. Typowym objawem jest stałe przekraczanie normy stężenia glukozy we krwi i towarzysząca mu insulinooporność. Prawidłowa masa ciała, właściwy poziom cholesterolu, aktywność fizyczna i regularne spożywanie zdrowych, dobrze zbilansowanych posiłków co 3-4 godziny obniżają ryzyko zachorowania na cukrzycę. – mówi Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik
ds. żywienia Maczfit.

Znajomość indeksu glikemicznego podstawą diety cukrzyka
Przy diecie osób chorych na cukrzycę bardzo ważna jest znajomość wartości indeksu glikemicznego (IG) w poszczególnych produktach. IG klasyfikuje produkty spożywcze
na podstawie ich wpływu na stężenie glukozy we krwi i czas pojawienia się zmian.

Wyróżniamy 3 progi wartości:
• niski IG, tj. < 55 • średni IG, tj. między 55 a 70 • wysoki IG tj. >70

Dla cukrzyka najbardziej korzystna będzie dieta z uwzględnieniem produktów o niskim IG, większe spożycie surowych warzyw i owoców, nasion strączkowych, produktów z pełnych ziaren zbóż, które są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
– Na wartość indeksu glikemicznego ma wpływ wiele czynników. Żywność o niskim indeksie jest zazwyczaj mało przetworzona. Wpływ ma również to, czy jemy produkt ugotowany czy surowy, jak bardzo jest on rozdrobniony, w jakiej temperaturze
go spożywamy, a także to, co jedliśmy wcześniej. Np. świeżo ugotowane ziemniaki mają wyższy indeks glikemiczny niż ostudzone. Dzieje się tak dzięki procesowi retrogradacji skrobi, przez co jej część nie jest trawiona i w niezmienionej postaci przechodzi przez układ pokarmowy aż do jelita grubego, gdzie staje się pożywką dla bakterii probiotycznych. Pamiętajmy również, by komponując potrawy zwracać uwagę nie tylko na indeks glikemiczny pojedynczych składników, ale także na ich udział wagowy w całym daniu, czyli tzw. ładunek glikemiczny. – podpowiada Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownikds. żywienia Maczfit.

Leczenie cukrzycy to przede wszystkim dieta
Odpowiednie odżywianie, aktywność fizyczna dopasowana do stanu zdrowia, dobrze
dobrane leki i kontrola stężenia glukozy są niezbędne, by utrzymać cukier w ryzach.
– W diecie cukrzyka należy ograniczyć wszystkie produkty z białej mąki, słodkie oraz słone przekąski, słodzone napoje gazowane, dania wysokoprzetworzone, a także produkty
o wysokiej zawartości tłuszczu takie jak pełnotłusty nabiał, czy dania smażone.

Posiłki
cukrzyka powinny składać się głównie z warzyw, ryb, chudych gatunków mięs lub chudego nabiału oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych, takich jak kasze gruboziarniste
o wysokiej zawartości związków mineralnych np. gryczana, czy komosa ryżowa. Warto też jeść płatki owsiane i razowy chleb. Ze względu na dużą zawartość białka i składników
mineralnych, a także witamin z grupy B polecam także przynajmniej raz w tygodniu
spożywanie roślin strączkowych jak groch, czy soczewica. – podpowiada Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.

Przykładowe menu dla cukrzyka
Codzienny jadłospis cukrzyka powinien składać się z 5 posiłków jedzonych
co ok. 3-4 godziny. Dzięki temu łatwiej jest utrzymać odpowiedni poziom insuliny we krwi,a także zapobiegać nagłym napadom głodu. Na śniadanie dobrym wyborem będzie omlet
z warzywami lub kanapki z razowego chleba, sałatą, pomidorem i pasztetem z roślin strączkowych, czy chudym twarogiem, rzodkiewką i szczypiorkiem. Na drugie śniadanie lub podwieczorek możemy zjeść, sałatę ze świeżych warzyw z fasolą lub soczewicą,
słupki marchwi, papryki i ogórka z własnoręcznie przygotowanym hummusem lub
tzatzykami na bazie odtłuszczonego jogurtu greckiego. Dobrą opcją jest też pożywny
koktajl z owoców i warzyw o niskim indeksie glikemicznym z dodatkiem płatków owsianych
i orzechów. Pamiętajmy też, że warto zjeść przynajmniej jeden ciepły posiłek w ciągu dnia. Dlatego na obiad i/lub kolację przygotujmy gęstą zupę warzywną np. z dodatkiem
pęczaku; indyka lub dorsza na parze z kaszą gryczaną i buraczkami, czy ciepłą sałatkę
na bazie razowego makaronu z porcją drobiu lub produktów strączkowych, mozzarellą, szpinakiem, suszonymi pomidorami i pestkami słonecznika.

Dieta Diabetic od Maczfit – odpowiednio dobrane posiłki dla cukrzyków
Z myślą o osobach, którym zdiagnozowano cukrzycę, Maczfit, jedna z największych
w Polsce firm oferujących tzw. „dietę pudełkową” przygotowała autorski program dietetyczny Diabetic. Menu opracowane przez dietetyków klinicznych oraz specjalistów ds. żywienia jest dostępne również w wersji dla kobiet borykających się z problemem cukrzycy ciążowej. Osoby, które chciałby spróbować dań Maczfit a nie wiedzą jaką kaloryczność wybrać, mogą skorzystać z bezpłatnych, telefonicznych konsultacji z dietetykiem.
————————————————————————————————————————————————————————————
Maczfit to catering dietetyczny dostarczany pod wskazany adres, który jest obecny w każdym województwie Polski. Jest dedykowany dla osób, które chcą zadbać o zdrowie swoje oraz całej rodziny, lecz nie posiadają do tego stosownej wiedzy lub czasu. Przygotowywane pod okiem ekspertów-dietetyków posiłki cechują się nie tylko wysoką, restauracyjną jakością, ale również odpowiednim zbilansowaniem i poziomem kaloryczności dobranym do indywidualnych potrzeb każdego klienta. W ofercie firmy jest aż 21 programów dietetycznych w tym soki cold press, dzięki czemu każdy, nawet najbardziej wymagający odbiorca, znajdzie optymalne dla siebie menu.

Authors
Top